Perjantain
kunniaksi halusin tehdä jotakin muuta kuin pizzaa, no ei vaiskaan ole tapanani
tehdä pizzaa joka perjantai. Mutta jotakin herkkua, suomeksi sanottuna hyvää ja
runsaan juuston ansiosta lihottavaa teki mieli. Nettiä selatessa vastaan tuli
monta viikonloppuun tai perjantaihin sopivaa nachopeltiohjetta. Minulle
nachopelti tai -vuoka olikin uusi tuttavuus, koska olin ohittanut ohjeet
ajatellen pellillistä ruokaa isolle porukalle. Meitä oli vain kaksi ruokailijaa.
Tein
vuoan broilerista, koska yritän (nimenomaan yritän) vähentää punaisen lihan
käyttöä. Lihaa kuitenkin laitoin pelkkien kasvisten sijaan siksi että halusin
ateriasta kunnolla ruokaisan, ja koska ruoka yleensä tehdään jauhelihasta. Lihaton
papuversio tulee varmasti joskus testattua. Kaupassa ei ollut pieniä purkkeja
säilykemaissia, jonka arvelin sopivan tähän ruokaan hyvin. Korvasin sen
hillosipuleilla! Uskokaa huviksenne, hyvin sopivat nekin.
Mausteita
minulla oli käytössä vain joitakin, seuraavalla kerralla laitan chiliä vähän
enemmän kuin mitä tuli cajun-mausteseoksesta. Vuoka tosiaan oli ruokaisa, ja
onneksi jätin laittamatta tarjolle ostamani avokadon, koska maut muodostivat
ilman sitäkin hyvän kokonaisuuden. Lisukkeeksi tarjosin tuorekurkkua ja
tomaattia sekä pikamarinoitua punasipulia.
Humaloitu
olut sopi ruokajuomaksi kuin nenä päähän.
Ostin
rasiallisen maustamattomia broilerisuikaleita, vaikka mielestäni ne yleensä
ovat kaukana suikaleista, sellaista pikkusilppua rasioihin on pakattu. Niin
kävi nytkin, pikkuisten lihapalojen joukossa oli vain pari suikaleeksi
tulkittavaa palasta. Valmiiksi pakattuna rintafileetä löytää tavallisesti aika
isoina annoksina, enkä tällä kertaa halunnut tehdä useampaa broileriruokaa, ja
siksi päädyin ostamaan ”suikaleita”.
Kahdelle
250 g rasiallinen
broilerisuikaleita tai rintafileetä suikaleiksi leikattuna
2 rkl rypsiöljyä
1 pieni sipuli tai
puolikas isommasta
1 isohko
valkosipulinkynsi
1 tlk (400 g)
tomaattimurskaa
hillosipuleja maun
mukaan tai
pieni prk maissia
(tai pakastemaissia)
1 tl
paprikajauhetta
1 tl
cajun-maustetta
½ tl juustokuminaa
1 tl provencen
yrttisekoitusta (ei ollut muuta yrttiä käytössä)
mustapippuria
myllystä
noin 1 tl suolaa
Nachoja, pienestä
pussista menee ehkä puolet
tuorejuustoa tai
jotakin muuta helposti sulavaa
noin 75–100 g
juustoa raastettuna, käytin rasvaista Oltermannia, mutta esim. mozzarella käy
Paistele
broilerisuikaleet kypsiksi öljyssä. Lisää silputtu sipuli ja paistele hetki.
Lisää vielä murskattu tai silputtu valkosipuli ja sekoittele hetkinen. Lisää
mausteet ja pyörittele hetki. Lisää tomaattimurska ja hillosipulit, ja anna
kiehuskella ilman kantta, jotta seos sakenee.
Laita
uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele sopivankokoinen vuoka. Laita pohjalle
kerros lihamuhennosta. Töki päälle kerros nachoja, laita tuorejuustoa nokareina
sinne tänne ja ripottele osa juustoraasteesta päälle. Levitä loput lihamuhennoksesta
ja laita jälleen päälle nachoja. Ripottele päällimmäiseksi juustoraastetta. Anna
muhia uunissa, kunnes juusto on sulanut kuplivaksi.
Tarjoile
raikkaan salaatin kera. Loput nachot voi rouskutella paljaaltaan tai dippailla johonkin
soosiin, kuten esimerkiksi raikkaaseen tomaattisalsaan.