Pussillinen
vaaleaa soijarouhetta uhkaa mennä päiväykseltään vanhaksi, joten ei muuta kuin
hävikkiä estämään ja tekemään ruokia, joihin pannaan soijarouhetta! Tavallisimmin
laitan soijarouhetta kasvishernekeittoon, mutten aina. En ole niin aktiivinen
soijarouheen käyttäjä, että pussillinen kuluisi tuosta noin vain – ainakaan vielä.
Soijarouhepussin
etiketissä on ohje makaronilaatikkoon. Hieman epäillein suhtauduin siihen,
mutta päätin kuitenkin kokeilla. Tein puolikkaan annoksen, josta tulikin kolme
pienehköä tai kaksi tuhtia annosta. Ja täytyy kehua, tuli todella hyvää.
Ohjeessa
käytetään tomaattipyreetä, mutta minulla oli vajaa desi aiemmin tehtyä
mausteista tomaattikastiketta (pizzaa varten tomaattimurskasta keittämääni)
jemmassa, joten käytin sen. Lisäsin kyllä kastikkeeseen mausteita lähes ohjeen
mukaan.
2
isoa annosta
2 dl sarvimakaroneja
(tummia)
vettä ja suolaa
keittämiseen
1 dl vaaleaa
soijarouhetta
½ sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
1 prk tai puolikas
tomaattipyreetä (1 prk 70 g)
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa
(korvasin nämä yrtit 1,5 tl provencen yrtit -sekoitusta)
1 tl paprikajauhetta
½ tl cajun-maustetta
1/3 tl juustokuminaa
½ tl mustapippuria
myllystä
3 dl vettä + 2/3 kasvisliemikuutiota
rippunen suolaa tarvittaessa
75 g juustoraastetta
(punaleimaemmental)
1 dl ruokakermaa
1 muna
rippunen suolaa
Pane
uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele pieni vuoka. Keitä makaronit lähes
kypsiksi ja valuta. Kuullota öljyssä silputut sipulit, lisää valkosipuli vähän
myöhemmin. Lisää mausteet ja tomaattipyree ja sekoita hetki. Lisää kasvisliemi
ja soijarouhe. Anna kiehua kolmisen minuuttia. Yhdistä makaronit ja kastike.
Sekoita joukkoon puolet juustoraasteesta. Kaada seos uunivuokaan ja levitä
tasaiseksi. Kaada päälle suolalla maustettu kerma-munaseos. Kypsennä uunissa
noin 25 minuuttia. Ripottele loput juustoraasteesta päälle ja kuorruta vielä 5–10
minuuttia. Anna makujen tasaantua hetki ennen tarjoilua.