Yllättävänkin makoisa keitto kesäkurpitsasta, jonka perusmaku itsessään on aika vaatimaton. Tarjoillaan hyvän leivän kera. Pinnalle voi ripotella paahdettuja auringonkukansiemeniä tai vaikkapa rapeaksi paistettuja pekonisuikaleita tai raejuustoa.
Neljälle
2 keskikokoista tai yksi iso kesäkurpitsa,
noin kilon verran
pätkä purjoa
1–2 rkl öljyä, josta osan voi korvata voilla
8 dl vettä
2 kana- tai kasvisliemikuutiota
2 dl ruokakermaa (10 %)
noin 125 g sulatejuustoa (sellaista notkeaa, dipiksi sopivaa)
silputtua persiljaa tai muita yrttejä
valkopippuria
suolaa
Halkaise purjo ja huuhtele huolellisesti. Silppua. Laita
kattilaan kuullottumaan. Huuhtele kesäkurpitsa, leikkaa päädyt pois ja halkaise.
Koverra siemenet pois, jos niitä on. Kuori, jos haluat. Kuvan keittoon kesäkurpitsa
on kuorittu. Pilko ja lisää kattilaan. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää
liemikuutiot. Anna kiehua kevyesti 20–30 minuuttia. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
Lisää kerma ja sulatejuusto ja kuumenna. Sekoittele, kunnes juusto on sulanut.
Tarkista maku ja lisää mausteita ja lopuksi yrttisilppua.