Briam on hyvää sellaisenaan vaalean leivän kera tai lisukkeena. |
Mökkikauden päättäjäisiin eli venetsialaisiin tein sovelluksen Glorian ruoka ja viini -lehden 7/2020 numerosta löytyneestä ohjeesta. Tänä vuonna perunamaassa kasvoi siikliä, joka sopi oikein hyvin tähän ruokaan. Kesäkurpitsasatokin ylitti odotukset. Paistoksesta tuli todella hyvää.
4 isoa annosta tai 5–6 annosta lisukkeeksi.
600 g perunoita
600 g kesäkurpitsaa
1–2 tomaattia
1 punasipuli
4 valkosipulinkynttä
2–4 rkl oliiviöljyä
2 tl kuivattuja yrttejä (esim. oreganoa tai provencelaista yrttisekoitusta)
n. 1,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus chiliä/tabascoa/cayennenpippuria
1 pkt fetajuustoa
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja viipaloi
perunat ohuiksi viipaleiksi. Kesäkurpitsan kasvuvaiheesta riippuen huuhtele ja
viipaloi se, tai sitten kuori, poista pehmeä siemenosa ja viipaloi vasta
sitten. Viipaloi sipuli, kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Laita kaikki
viipaleet kulhoon, kaada päälle pari ruokalusikallista öljyä ja mausteita,
ravistele. Viipaloi tomaatti.
Voitele uunivuoka. Levitä pohjalle puolet tomaattimurskasta.
Mausta tomaattimurska ripauksella suolaa, pippuria ja esim. chiliä. Levitä
päälle noin puolet kasviksista ja niiden päälle tomaattiviipaleita. Ripottele
hieman suolaa tomaateille ja pyöräytä pippuria myllystä. Lisää loput kasvikset.
Paista uunissa noin 45 minuuttia. Peitä vuoka, jos kasvikset
alkavat kuivua tai ruskistua varhaisessa vaiheessa. Vuoan peittäminen jo alussa
tarkoittaa sitä, että paistoksessa nestettä on enemmän syöntivaiheessa.
Lisää paistoksen pinnalle murusteltua fetaa (jonka voi
jättää pois kokonaan tai tarjota syöntivaiheessa erillisestä astiasta) ja
hieman oliiviöljyä. Paista vielä noin varttitunti. Anna asettua hetki ennen
tarjoilua.
Kasvissyöjälle paistos menee sellaisenaan hyvän, tuoreen
vaalean leivän kanssa. Lihansyöjille tarjoiltiin paistettuja mausteisia
raakamakkaroita.