Lyhyesti
sanottuna kyseessä on naudanlihaa, sipulia ja olutta padassa. Tätä
flaamilaista pataa olen tehnyt silloin tällöin varhaisista opiskeluvuosista
lähtien. Ohje on yhdestä ensimmäisistä keittokirjahankinnoistani,
alennuslaarista vuonna 1981 ostetusta Hauskaa
ruuanlaittoa -kirjasta*. Lähes samanlainen ohje löytyy myös Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjasta.
Noin 5 annosta
1
kg naudanlihaa, lapaa tai ulkopaistia (tällä kertaa tein tarjouksessa olleesta
paahtopaistista)
0,5
kg sipuleita, viipaleina tai silppuna
muutama
valkosipulinkynsi
0,33
l tummaa III-olutta, I-olut käy myös
5
dl lihalientä kuutiosta
0,5
dl vehnäjauhoja
pari
laakerinlehteä
persiljanoksia
tuoretta
tai kuivattua timjamia
suolaa
mustapippuria
myllystä
voita
Ota
liha huoneenlämpöön lämpenemään noin tunti ennen valmistamista. Pane uuni
kuumenemaan 200 asteeseen. Viipaloi liha ja leikkaa viipaleet 2–3 cm paloiksi. Ruskista
lihat paistinpannulla muutamassa erässä. Kuori ja silppua sipulit. Ruskista
sipulit paistinpannulla. Sipulit kannattaa panna paistumaan toiselle
paistinpannulle ajan säästämiseksi. Lihojen (ja sipulien) ruskistamisen jälkeen
lisää pannulle voita ja sitten vehnäjauhot. Ruskista jauhoja hetki ja lisää
lihaliemi kiivaasti sekoittaen. Jos vinhasta sekoittamisesta huolimatta
kastikkeeseen jää jauhopaakkuja, voi kastikkeen siivilöidä. Lisää vielä olut. Kypsennä kastiketta hetki.
Levitä
kannellisen padan pohjalle puolet lihoista. Ripottele päälle suolaa ja
pippuria. Lisää puolet sipuleista ja mausteita. Lisää loput lihat,
valkosipulinkynnet ja sipulit, mausta, ja kaada kastike päälle. Lientä pitäisi
olla sen verran että lihat peittyvät. Lisää tarvittaessa lihalientä. Peitä kannella. Kypsennä uunissa vähintään 2,5
tuntia.
Tarjoile
esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja vihersalaatin kanssa. Puolukkahillo ja
kurpitsapikkelssi ovat myös hyviä lisukkeita. Tällä kertaa tein lisukkeeksi
persiljaperunoita: kuorittuina keitetyt perunat valutetaan ja höyrytetään ja
sitten maustetaan persiljavoilla, jota saa sekoittamalla voihin hieman
sitruunamehua ja paljon persiljasilppua.
Persiljaperunat. |
*Marianne
+ Nils Lüchou. Hauskaa ruuanlaittoa (Laga mat som Lou-Lou). Suom. Kyllikki
Villa. Otava 1969 (2. painos). Otavan käyttötieto -sarjaa.