Kukkakaalimurusta
tehty pizzan tai piirakan pohja on yhä muodissa, ainakin jos uskoo internetin
tarjontaan. Netistä nimittäin löytyy monta ohjetta esimerkiksi hakusanoilla
kukkakaalipizza tai pizzapohja kukkakaalista. Oman versioni tein yhdistelemällä
parhaalta tuntuvat osat eri ohjeista. Tavallisimmin pohjaan tulee kukkakaalin
lisäksi vain munia ja juustoraastetta. Täytteitä voi vaihdella mieltymysten ja
käsillä olevien ainesten mukaan.
Aiemmin
olen julkaissut eräästä ruokakirjasta löytyneen ja itse kokeilemani ohjeen.
Sekin on aivan ok, mutta ohjeessa käytettyä jauhettua mantelia ei minulla ole
vakiona kaapissa.
Olennaista
kukkakaalipohjan tekemisessä on kukkakaalimurujen kypsentäminen ensin
paistinpannulla, ja myös pohjan esipaistaminen.
Neljä annosta
noin 800 g
kukkakaali
2 rkl
oliiviöljyä (tai rypsiöljyä)
2 dl
juustoraastetta, parmesaania/pecorinoa/emmentaalia
2–3 munaa
1/2 tl suolaa
pippuria
myllystä
Päälle
esimerkiksi:
noin 1 dl
valmista tomaattikastiketta
sipuli
valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
punainen paprika
tai erivärisiä
oliiveja
mozzarellajuustoa
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
kuivattua
basilikaa
loraus
viinietikkaa
Laita
uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pohjaa varten raasta kukkakaali käsiraastimella
tai hienonna se monitoimikoneessa. Kypsennä kukkakaalimuruja öljyssä
paistinpannulla muutaman minuutin ajan. Anna jäähtyä hetki. Riko munat kulhoon.
Lisää kukkakaali ja juustoraaste. Mausta suolalla ja rouhaise mustapippuria
myllystä. Sekoita tasaiseksi. Levitä seos leivinpaperin päälle. Esipaista
pohjaa noin 10 minuuttia.
Täytettä
varten kuullota silputtua sipulia, valkosipulia ja suikaloitua paprikaa
pannulla oliiviöljyssä. Mausta esimerkiksi viinietikalla, suolalla, pippurilla,
paprikajauheella ja kuivatulla basilikalla. Viipaloi oliivit.