Joulupöydän
vakioherkku meillä on lihaton italiansalaatti, ollut jo vuosikymmenet. Alun
perin salaattia teki sisareni joskus aikoja sitten. Salaatti sopii leivän
päälle, kinkun kaveriksi tai sellaisenaan syötäväksi. Jouluherkuksi salaatin
tekee majoneesi, eikä mikään kevytversio. Paras maku kun syntyy täysrasvaisesta
majoneesista. Yleensä ostan purkillisen valmismajoneesia, mutta omatekoinenkin
sopii hyvin, kunhan muistaa makustella suolan ja pippurin sopivaksi. Munankeltuaisia
on viime joulujen alla jäänyt runsaasti kun olen tehnyt pavlovaa jälkkäriksi,
majoneesiin tosin ei tarvita kuin maksimissaan kaksi keltuaista. Tarkkoja italiansalaatin
ainesosien määriä on vaikea antaa, koska teen salaatin näppituntumalla ja
tarkkailen kulhossa aineksia sekoitellen että suhteet ovat sopivat. Lähtökohta
kuitenkin on purkillinen herneitä, vaikkakin lisään ne yleensä viimeisenä!
100–150 g
spagettia
200–250 g
porkkanoita
1–2 omenaa
1 prk
säilykeherneitä
2 isoa tai 3
pienempää säilykekurkkua tai 1 prk kurkkukuutioita
1 prk, 2–3 dl
majoneesia
Keitä
spagetti pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja huuhtele kylmällä vedellä.
Täysjyväspagetti käy myös. Leikkaa leikkuulaudalla spagetit pätkiksi ja siirrä
ne isoon kulhoon. Älä laita heti kaikkia spagetteja jos määrä tuntuu liian
suurelta.
Kuori
ja kuutioi porkkanat pieniksi kuutioiksi. Keitä vähässä suolalla maustetussa
vedessä muutama minuutti. Kannattaa ottaa testipaloja usein, jotta saa sopivan
kypsiä eli napakoita porkkanoita. Valuta ja anna jäähtyä, lisää sitten
spagettien sekaan kulhoon.
Kuori
ja kuutioi omenat. Iso omena saattaa riittää yksinään, mutta tavallisimmin
niitä menee kaksi. Yleensä käytän syötäväksi ostettuja omenoita, mutta
kirpakammat granny smithit käyvät myös. Siirrä omenakuutiot kulhoon.
Pilko
säilykekurkut kuutioiksi tai valuta säilykekurkkukuutiot. Kaada kulhoon muiden
ainesten sekaan.
Valuta
säilykeherneet ja sekoita varovasti muiden ainesten sekaan.
Lisää
viimeiseksi majoneesi ja sekoita tasaiseksi. Jaa salaatti lasipurkkeihin ja
siirrä jääkaappiin jäähtymään.