Tänä
syksynä Fazerin marmeladimakeisista vihreät kuulat ovat nyt muodissa
leipureiden keskuudessa. Villitys on alkanut mm. joulutortuista, joissa
luumuhillon korvaa vihreän kuulan puolikas. Itse syön joulutorttuni mieluiten
luumuhillolla, joten piti keksiä jotakin muuta ja päädyin pikkuleipiin. Valitsin
Fazerin Finlandia-pakkauksesta vihreiden kuulien kaveriksi joulunpunaisia
marmeladimakeisia.
Pikkuleipiä
en ole tehnyt vuosiin, ja sen huomasi tuloksesta. Olisi pitänyt tehdä taikina
ensimmäisen pätevältä vaikuttaneen ohjeen mukaan, eikä käyttää sellaista johon
tulee leivinjauhetta. Olisi myös pitänyt uskoa murotaikinoiden ohjeita, ja
tehdä muutama pikkuleipä enemmän. Tein 21 kun 25 olisi ollut parempi, eli olisi
tullut hieman pienempiä pikkuleipiä. Toisekseen, paistoin pikkuleivät 175
asteessa, vaikka todennäköisesti minun uunillani 200 astetta olisi ollut
parempi. Mutta joka tapauksessa, vaikka pikkuleivät vähän levisivät, on maku
mitä mainioin, ja marmeladimakeisesta sai niihin kauniin värisilmän. Netistä ja
vanhasta keittokirjastani (Otavan suuri
keittokirja) löytyy useita murotaikinan ohjeita, joita vähän yhdistelin ja
sitten puolitin annoksen. Joissakin ohjeissa käytetään munaa ja tosissa ei, ja sama
juttu vaniljasokerin kanssa. Laitoin molempia, ja tykkäsin mausta.
25 kpl
100
g voita
0,5–0,75
dl sokeria
0,5
tl vaniljasokeria
2,25–2,5
dl vehnäjauhoja
0,5
tl leivinjauhetta
½
muna
Pyöreitä
marmeladimakeisia
Vatkaa
huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Riko muna kuppiin ja riko
rakenne haarukalla, lisää puolikas muna taikinaan ja sekoita. Sekoita leivinjauhot
vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. Jos olet varannut 2,5 dl
vehnäjauhoja, jätä kuitenkin vielä neljännesdesi lisäämättä, ja lisää vasta
tarvittaessa eli jos taikina tuntuu löysältä.
Anna
taikinan levätä jääkaapissa puolisen tuntia. Laita uuni kuumenemaan 200
asteeseen. Jaa marmeladimakeiset puolikkaiksi ja leikkaa puolikkaat vielä
kahteen osaan. Pikkuleipiin tulee siis kahden kokoisia marmeladisilmiä.
Leivo
taikina tangoksi, ja leikkaa se 25 pieneksi palaksi. Pyöritä palat palloiksi,
paina palloon sormin kolo, johon makeinen laitetaan. Siisti tarvittaessa
reunoja. Laita pikkuleivät leivinpaperoidulle pellille ja paista 200 asteessa
noin 10 minuuttia.