Piparkakkujen
ohjeita löytyy internetistä ja jouluaiheisista keittokirjoista monia, mutta
yleensä toteutan mahdollisimman perinteisen reseptin. Viimeksi olen tehnyt
äitini vuonna 1979 talteen ottamaa ohjetta, mutta olin kirjoittanut ohjeeseen,
että hyviä, mutta seuraavalla kerralla voisi tehdä Marttojen ohjeella, joka on
lähes samanlainen kuin äitini käyttämä. Martan joulukirjassa ohje on nimellä
Paraisten piparkakut, ja taitaapa ohje löytyä Marttojen nettisivuiltakin. En
kuitenkaan noudattanut ohjetta orjallisesti. Alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna
vähensin siirapin ja soodan määrää ja lisäsin taikinaan vähän kardemummaa.
Pipareista tuli todella hyviä! Sopivan murea koostumus ja tasapainoinen maku!
Valmista taikinaa tuli reilu kilo, josta laitoin pakkaseen puoli kiloa
lähempänä joulua leivottavaksi.
100 g siirappia
200 g sokeria
250 g voita
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuorta
vajaa 1 tl kardemummaa
2 munaa
2 tl soodaa
500 g vehnäjauhoja
Kiehauta
kattilassa siirappi, sokeri, voi ja mausteet. Hienonsin kardemummaa vielä hienommaksi
morttelissa. Anna seoksen jäähtyä! Huom. tämä ottaa aikansa! Kaada seos kulhoon
ja lisää jäähtyneeseen seokseen munat ja sitten sooda-vehnäjauhoseos. Peitä
kulho kannella tai kelmulla ja anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli.
Kaaviloi
taikina (parissa osassa) jauhotetulla leivinalustalla mahdollisimman ohueksi ja
ota sitten piparkakkumuotilla kakkuja. Alkuun jaoin taikinan kahteen ja tein
niistä vuoron perään pellillisen pipareita. Toinen odotteli jääkaapissa
vuoroaan. Yhdistin taikinat kun ne olivat sopivasti pienentyneet.
Paista
200 asteessa 5–8 minuuttia. Useampi uunipelti on tarpeen tässä hommassa. Yksi
käy jäähtymässä parvekkeella tai ulkona sen aikaa kun yksi on uunissa ja
toiselle laitetaan uusia tulemaan.