18 isohkoa sämpylää
100 g voita
5 dl täysmaitoa
1 pkt (50 g) hiivaa
1 ½ tl suolaa
5–6 dl
grahamjauhoja
7 dl
vehnäjauhoja
6 sämpylää
30 g voita
1,5 dl täysmaitoa
15 g hiivaa
½ tl suolaa
1,5–2 dl grahamjauhoja
2,3 dl vehnäjauhoja
Sulata
voi kattilassa. Lisää maito ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Kaada taikinakulhoon.
Lisää murennettu hiiva ja sekoittele, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola.
Sekoita grahamjauhot nesteeseen puuhaarukalla, lisää sen jälkeen vehnäjauhoja,
puuhaarukalla edelleen sekoittaen. Vaivaa kunnes taikina alkaa irrota
reunoilta. Peitä kulho liinalla ja jätä nousemaan noin varttitunniksi.
Laita
uuni kuumenemaan 250 asteeseen tai vähän alle. Kaada taikina jauhotetulle
leivinalustalle. Leivo sämpylöiksi ja siirrä kahdelle pellille leivinpaperin
päälle, yhdelle jos leivot pienemmän annoksen. Anna vielä kohota noin 15–20
minuuttia. Paista noin 15 minuuttia. Jäähdytä pyyheliinan alla.