Ohjeita ja variaatioita on varmasti niin
monta kuin on tekijääkin, ainakin mikäli on internettiin uskominen. Yhtä ainoaa
oikeaa ohjetta tähän andalusialaiseen herkkuun tuskin löytyy. Joka tapauksessa
tarvitaan tomaatteja, paprikaa, kurkkua ja valkosipulia. Vertailin netistä löytyviä
ohjeita, ja joissakin todetaan leivän lisäämisen olevan makuasia. Jotkut
laittavat sipulia, toiset eivät. Tomaatit voi kuoria, tai sitten ei. Valkosipulin,
oliiviöljyn ja viinietikan määrät vaihtelevat reseptistä toiseen. Keiton voi
soseuttaa monitoimikoneessa, mikserissä, sauvasekoittajalla tai sosemyllyllä,
minä käytin sauvasekoittajaa.
Keitto kannattaa tehdä hyvissä ajoin,
jotta se ehtii kylmetä jääkaapissa ja maut ehtivät tasoittua. Tein keiton jo
edellisenä päivänä, ja kylläpä tulikin hyvää! Espanjalaisissa ohjeissa käytetään
italialaistyyppistä vihreää paprikaa, joka näyttää suippopaprikalta. Koska
kotimainen vihreä paprika on mielestäni turhan vahvan makuista, käytin tilalla
espanjalaista suippopaprikaa.
4–5 annosta
1 kg kypsiä
tomaatteja
1 punainen suippopaprika
1–2 valkosipulin
kynttä
1/2–1
kasvihuonekurkkua
1/2–1 sipulia (ei
pakollinen)
3 rkl – 1 dl hyvää
oliiviöljyä
3–4 rkl
viinietikkaa
50 g/1viipale
kuivahtanutta vaaleaa leipää (en laittanut)
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
(ei pakollinen)
vettä (jos tarpeen)
Huuhtele vihannekset. Laita ne käsittelyn
jälkeen yhteen kulhoon tai esimerkiksi monitoimikoneen kulhoon. Pilko tomaatit
ja poista niistä kantaosat. Poista paprikasta kanta, siemenet ja sisäosan
valkoiset osat, pilko sitten lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi
tai kynnet. Kuori ja lohko kurkku. Kuori ja lohko sipuli. Käytin tuoretta
kesäsipulia. Lisää öljy (käytin 0,5 dl) ja viinietikka (3 rkl), suolaa vajaa
teelusikallinen, puolisen teelusikallista jauhettua mustapippuria ja teelusikallinen
paprikajauhetta.
Aja ainekset tasaiseksi sosekeitoksi.
Makustele ja lisää varovasti mausteita, jos tarpeen. Maut voimistuvat keiton
seistessä. Anna jäähtyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan, mielellään
yön yli.