perjantai 30. marraskuuta 2018

Couscousilla täytetyt munakoisot ja jogurttikastike


täytetty munakoiso

Munakoisolle jos mille sopii uunissa kypsentäminen, ja sen muoto on passeli myös täytettäväksi. Löysin tämän hyvän täytettyjen munakoisojen ohjeen Alex Niemisen ja Riikka Sukulan kirjasta Vege! (Readme 2015).

Yhtä ruokailijaa kohti tarvitaan puolikas munakoisoa ja reilusti kastiketta. Alkuperäisessä ohjeessa kastikkeen ohje oli kummallisen pieni. Kastike kannattaa valmistaa ensimmäisenä, jotta se ehtii makustua. Ohjeesta poiketen laitoin munakoisojen päälle juustoa, ja se sopikin oikein hyvin siihenm vaikka sulaneet viipaleet mielestäni vähän pilasivat esteettistä elämystä.. Lisukkeeksi tarjosin vihreää salaattia (salaattia, tomaattia, kurkkua ja sipulia) ja tuoretta leipää tuorejuuston kera.

Korianteri-jogurttikastike:
vähintään 2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl–1 rkl sitruunamehua
1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna
kourallinen korianterinlehtiä silputtuna
maun mukaan suolaa ja pippuria

Sekoita kastikkeen ainekset ja anna makujen tasaantua. Maistele, ja mieti tarvitseeko kastike vielä ripauksen suolaa ja/tai pippuria.

Paahdetut munakoisot:
2 munakoisoa pitkittäin halkaistuna
1 rkl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu (ja raastettu kuori)
puolikas mietoa punaista chiliä (vajaa puoli tl sambal olelek -chilitahnaa)
½ tl jauhettua kanelia
suolaa ja pippuria

Laita uuni kuumenemaan 180–200 asteeseen. Tee viiltoja munakoisojen leikkauspintaan, varo puhkomasta kuorta. Sekoita yhteen öljy, sitruunanmehu ja -kuori, chilitahna ja kaneli. Sivele munakoisojen leikkauspintoja seoksella ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Paahda 20 – 30 minuuttia, kunnes munakoisot ovat kypsyneet. Anna jäähtyä hetki ja kaavi sitten sisusta talteen. Varo jälleen rikkomasta kuorta.

Sitruunacouscous:
2 dl couscousia
2 dl kiehuvaa vettä
½ tl suolaa
1 rkl (oliivi)öljyä
½ tl kurkumaa
½–1 sitruunan mehu ja raastettua kuorta

Kiehauta pienessä kattilassa vesi, suola, öljy, kurkuma ja sitruunankuoriraaste (jos laitat sitä). Lisää couscous, peitä ja anna hautua pakkauksen ohjeen mukainen aika, tavallisimmin noin 5 minuuttia. Sekoita couscous tasaiseksi ja lisää sitruunanmehu.

Hienonna munakoisojen kypsä sisus ja lisää se couscousin joukkoon. Täytä kuoret seoksella ja laita vielä uuniin lämpenemään noin kymmeneksi minuutiksi.

Jääkaapissa sattui olemaan pieni pala rasvaista juustoa (goudaa) ja laitoin viipaleet juustoa munakoisojen päälle. Seuraavalla kerralla raastan juuston, eli juusto sopi hyvin pinnalle.