Munakoisolle
jos mille sopii uunissa kypsentäminen, ja sen muoto on passeli myös
täytettäväksi. Löysin tämän hyvän täytettyjen munakoisojen ohjeen Alex Niemisen ja Riikka Sukulan kirjasta Vege!
(Readme 2015).
Yhtä
ruokailijaa kohti tarvitaan puolikas munakoisoa ja reilusti kastiketta.
Alkuperäisessä ohjeessa kastikkeen ohje oli kummallisen pieni. Kastike
kannattaa valmistaa ensimmäisenä, jotta se ehtii makustua. Ohjeesta poiketen
laitoin munakoisojen päälle juustoa, ja se sopikin oikein hyvin siihenm vaikka sulaneet viipaleet mielestäni vähän pilasivat esteettistä elämystä.. Lisukkeeksi
tarjosin vihreää salaattia (salaattia, tomaattia, kurkkua ja sipulia) ja
tuoretta leipää tuorejuuston kera.
Korianteri-jogurttikastike:
vähintään 2 dl
kreikkalaista jogurttia
2 tl–1 rkl sitruunamehua
1 pieni valkosipulinkynsi
murskattuna
kourallinen
korianterinlehtiä silputtuna
maun mukaan suolaa ja
pippuria
Sekoita
kastikkeen ainekset ja anna makujen tasaantua. Maistele, ja mieti tarvitseeko
kastike vielä ripauksen suolaa ja/tai pippuria.
Paahdetut
munakoisot:
2 munakoisoa pitkittäin
halkaistuna
1 rkl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu
(ja raastettu kuori)
puolikas mietoa punaista
chiliä (vajaa puoli tl sambal olelek -chilitahnaa)
½ tl jauhettua kanelia
suolaa ja pippuria
Laita
uuni kuumenemaan 180–200 asteeseen. Tee viiltoja munakoisojen leikkauspintaan,
varo puhkomasta kuorta. Sekoita yhteen öljy, sitruunanmehu ja -kuori,
chilitahna ja kaneli. Sivele munakoisojen leikkauspintoja seoksella ja
ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Paahda 20 – 30 minuuttia, kunnes
munakoisot ovat kypsyneet. Anna jäähtyä hetki ja kaavi sitten sisusta talteen.
Varo jälleen rikkomasta kuorta.
Sitruunacouscous:
2 dl couscousia
2 dl kiehuvaa vettä
½ tl suolaa
1 rkl (oliivi)öljyä
½ tl kurkumaa
½–1 sitruunan mehu ja
raastettua kuorta
Kiehauta
pienessä kattilassa vesi, suola, öljy, kurkuma ja sitruunankuoriraaste (jos
laitat sitä). Lisää couscous, peitä ja anna hautua pakkauksen ohjeen mukainen
aika, tavallisimmin noin 5 minuuttia. Sekoita couscous tasaiseksi ja lisää
sitruunanmehu.
Hienonna
munakoisojen kypsä sisus ja lisää se couscousin joukkoon. Täytä kuoret
seoksella ja laita vielä uuniin lämpenemään noin kymmeneksi minuutiksi.
Jääkaapissa
sattui olemaan pieni pala rasvaista juustoa (goudaa) ja laitoin viipaleet
juustoa munakoisojen päälle. Seuraavalla kerralla raastan juuston, eli juusto sopi hyvin
pinnalle.