Olen aikaisemmin tehnyt dukkah-mausteseosta (ohje linkin takana) ja nimennyt sen dipiksi, koska tuolloin alkuruuaksi dipattiin kasvissuikaleita ensin oliiviöljyyn ja sitten dukkahiin. Käytin ylijäänyttä dukkahia uunilohen maustamiseen ja totesin makuyhdistelmän hyväksi. Viime syksynä Yhteishyvä-lehden välissä olevassa ruokavihkosessa oli tutulta vaikuttava ohje dukkahilla maustettuun uuniloheen. Lehdessä laitettiin kalan kaveriksi uunipellille mm. munakoisoa, mutta minä laitoin suippopaprikaa, punasipulia, lanttua ja puikulaperunoita. Kasviksia voi vaihdella omien mieltymysten ja satokauden mukaan. Alkuperäinen ohje löytyy Yhteishyvän nettisivuilta.
Kahdelle
350–400 g lohi- tai kirjolohifileetä
vajaa tl suolaa
½1 dl dukkahia
liraus rypsiöljyä
Uunikasvikset:
2–4 puikulaperunaa, koosta
riippuen
1 pienehkö punasipuli
1–2 suippopaprikaa
pala lanttua tai pieni
bataatti tai nauris
suolaa
sitruunamehua
1–2 rkl rypsiöljyä
Yhteishyvän
dukkah:
½ dl hasselpähkinöitä
½ dl manteleita
½ dl seesaminsiemeniä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria
Laita
uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Puhdista ja lohko kasvikset ja laita kulhoon.
Ripottele päälle suola ja pirskottele päälle sitruunamehu ja rypsiöljy.
Sekoita. Laita kasvikset uunipannulle leivinpaperin päälle, jätä tilaa kalapaloille.
Laita uuniin kypsymään noin 10 minuutiksi.
Leikkaa
kala annospaloiksi ja laita työlaudalle nahka alaspäin. Sipaise pinnalle öljyä
ja ripottele suola päälle. Ripottele päälle reilusti dukkahia. Jos sitä jää, voi
loput tarjota pöytämausteena. Lisää kalat pellille, kun kasvikset ovat kypsyneet
tuon kymmenen minuuttia ja jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia.
Dukkahia
varten paahda kuivalla pannulla hasselpähkinöitä ja manteleita. Anna jäähtyä
hetki ja rouhi joko veitsellä tai tehosekoittimessa tms. Paahda sitten seesaminsiemenet.
Sekoita sitten ne ja mausteet pähkinä-mantelirouheeseen.