Punaisen lihan vaihtoehtona voi käyttää vaikkapa broileria, ellei
sitten aivan jotakin täysin kasvispohjaista ainesta. Minulla tosin tulee
harvemmin ostettua ja käytettyä broilerin jauhelihaa. Ei yleensä tule edes
mielen. Nyt tuli. Ja muistelin joskus aiemminkin näitä broilerin jauhelihasta
tehtyä pikkupihvejä tehneenikin, mutta ohjetta en ole aiemmin kirjannut ylös.
Mikään ei estä tekemästä taikinasta pyöryköitä, tai isompia
pihvejä, tai paistamasta pihvejä uunissa.
Eeva Salosen Ruokatorstain ohje on hyvä perusohje.
Tein kastikkeenkin saman ohjeen mukaan. Melko jankkia
kastikkeesta tuli, mutta aivan ok. Laitoin jäljelle jääneen kastikkeen ja loput
ruokakermasta seuraavana päivänä tekemääni kasvissosekeittoon.
Salsakastikkeelle pitäisi keksiä jotakin käyttöä.
4–5 annosta
300–400 g broilerin jauhelihaa
1 dl ruokakermaa
½ dl korppujauhoja
1 muna
1 tl suolaa
¼ tl musta- tai valkopippuria
(laitoin valko-)
1 tl paprikajauhetta
½ tl (kuivattua) rakuunaa
paistamiseen öljyä tai voita tai
molempia
kastike:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3–4 rkl valmista salsakastiketta
Kaada kerma kulhoon ja sekoita siihen korppujauhot. Anna
turvota hetki. Lisää sitten jauheliha, mausteet ja muna. Sekoita tasaiseksi
(älä vaivaa liikaa).
Kuumenna lettupannussa tai paistinpannussa öljyä tai voita.
Nosta seoksesta kahdella lusikalla tai ruokalusikalla reiluja nokareita
pannulle, tasoita hieman. Paista keskilämmöllä kolmisen minuuttia per puoli.
Sekoita kastikeainekset.
Pihvien kaverina maistuu ohjeen mukaan perunasose, tai
voinokareella terästetyt puikulaperunat (kuten tässä tapauksessa) tai riisi tai
couscous tms.