keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Valkopapukastike pastalle


Papu-hernekastiketta ja tagliatellea lautasella. Kuva: Tuula Leskinen

Säilykepapuja saa nykyään vaikka minkälaisia, ja niistä on kätevä tehdä ruokaisia kasvisruokia. Seuraavan pastakastikkeen tein valkopapusäilykkeestä. Ohje on 14. helmikuuta 2019 ilmestyneestä Helsingin Sanomista (ohje on otettu nettisivulta).

Kahdelle
1 prk (400 g) valkoisia papuja liemessä
2 rkl öljyä
1 rkl kasvisfondia
2,5 dl vettä
loraus sitruunamehua, tai puolikkaan sitruunan mehu
pari valkosipulinkynttä tai maun mukaan enemmän
tuoretta basilikaa pieni ruukullinen
noin puoli pussia pakasteherneitä, maun mukaan enemmänkin
parmesaania
oliiviöljyä
mustapippuria

200 g tagliatellea

Kuullota hienonnetut valkosipulinkynnet öljyssä. Lisää vesi, valutetut ja huuhdellut pavut sekä fondi. Keitä kymmenkunta minuuttia. Keitä sillä välin pasta. Ota vähän pastan keitinvettä talteen, sitten kun pasta on kypsynyt ja valutat sen. Lisää kastikkeeseen ¾ basilikasta ja surauta se sauvasekoittajalla osittain sileäksi, mutta jätä sattumia. Lisää (mikrossa kuumennetut) herneet ja sitruunan mehua tai lisää jäiset herneet kastikkeeseen ja kuumenna kunnes herneet ovat sulaneet ja kuumentuneet. Sekoita ja mausta. Lisää lopuksi silputtua basilikaa. Viimeistele annos parilla kierroksella mustapippurimyllystä, oliiviöljyllä ja raastetulla parmesaanilla.

Särmää saattaisi saada aurinkokuivatuista tomaateista.