Säilykepapuja
saa nykyään vaikka minkälaisia, ja niistä on kätevä tehdä ruokaisia
kasvisruokia. Seuraavan pastakastikkeen tein valkopapusäilykkeestä. Ohje on 14.
helmikuuta 2019 ilmestyneestä Helsingin
Sanomista (ohje on otettu nettisivulta).
Kahdelle
1 prk (400 g)
valkoisia papuja liemessä
2 rkl öljyä
1 rkl kasvisfondia
2,5 dl vettä
loraus
sitruunamehua, tai puolikkaan sitruunan mehu
pari
valkosipulinkynttä tai maun mukaan enemmän
tuoretta basilikaa
pieni ruukullinen
noin puoli pussia
pakasteherneitä, maun mukaan enemmänkin
parmesaania
oliiviöljyä
mustapippuria
200 g tagliatellea
Kuullota
hienonnetut valkosipulinkynnet öljyssä. Lisää vesi, valutetut ja huuhdellut pavut
sekä fondi. Keitä kymmenkunta minuuttia. Keitä sillä välin pasta. Ota vähän
pastan keitinvettä talteen, sitten kun pasta on kypsynyt ja valutat sen. Lisää
kastikkeeseen ¾ basilikasta ja surauta se sauvasekoittajalla osittain sileäksi,
mutta jätä sattumia. Lisää (mikrossa kuumennetut) herneet ja sitruunan mehua
tai lisää jäiset herneet kastikkeeseen ja kuumenna kunnes herneet ovat sulaneet
ja kuumentuneet. Sekoita ja mausta. Lisää lopuksi silputtua basilikaa.
Viimeistele annos parilla kierroksella mustapippurimyllystä, oliiviöljyllä ja
raastetulla parmesaanilla.
Särmää
saattaisi saada aurinkokuivatuista tomaateista.