Olen
syönyt monena jouluna hyviä punajuurilaatikoita, mutta itse en ole vielä
tehnyt. Joulun lähestyessä teki mieli kokeilla omaa versiota, jonka tein
yhdistelemällä netistä löytyneitä ohjeita. Paistettu broilerinfilee ja salaatti
punajuurilaatikon kanssa muodostivat hyvän yhdistelmän.
Juustoksi
käytin tanskalaista luomusinihomejuustoa. Muuten olisin laittanut kotimaista
klassikkoa eli Auraa, mutta kaupassa sattui sopivasti olemaan laputettuna
juusto, jolla oli vielä runsaasti päiviä jäljellä ennen parasta ennen
-päivämäärää.
Tällä
kertaa laitoin mukaan isohkon banaanisalottisipulin, ja se siksi, että sattui
olemaan aika monta banaanisalottisipulia käyttämistä odottamassa.
Neljä annosta
600 g punajuuria
1 sipuli
hieman sitruunanmehua
1 pieni omena
1 prk
ranskankermaa (18 %), 150 g
0,5 dl kermaa (10
% ruokakermaa)
1–2 rkl öljyä
mustapippuria
myllystä
1–2 maustemittaa
suolaa
voita vuokaan
Pane
uuni lämpiämään 200 asteeseen. Laita paistinpannu ja pari ruokalusikallista
öljyä lämpenemään hellalle pienehköllä lämmöllä. Kuori ja raasta punajuuret
karkeaksi raasteeksi. Siirrä pannulle sitä mukaa kuin saat ne raastettua. Kuori
ja hienonna sipuli, lisää pannulle. Nosta hieman lämpöä. Purista päälle hieman
sitruunaa. Lisää myös kuorittu ja raastettu omena. Hauduttele muutama minuutti,
mausta ja siirrä levyltä. Sekoita joukkoon ranskankerma ja kerma. Levitä
voidellun uunivuoan pohjalle osa punajuuriseoksesta. Levitä juustoa viipaleina
tai murusina tasaiseksi kerrokseksi. Peitä lopulla punajuuriseoksella. Tasoita
pinta. Paista noin 50 minuuttia.