Joskus
tekee mieli jälkiruuaksi omena-kaurapaistosta, mutta vain sen yhden annoksen.
Siinä tapauksessa kannattaa paistos tehdä annosvuokaan. Jos ei satu olemaan
sopivia vuokia käsillä, voi paistoksen tehdä vaikka muumimukiin. Vielä lämpimän
– ei kuitenkaan tulikuuman – paistoksen päälle kun laittaa nokareen
vaniljajäätelöä, niin saa aivan ihanan syksyisen makuelämyksen. Mausteita voi
vaihdella, mutta ainakin sokeria ja kanelia tarvitaan. Mantelilastut eivät ole
välttämättömiä, mutta ne antavat mukavaa makua. Parhaiten paistokseen sopivat
kotimaiset omenat.
Kahden
hengen annokseen tarvitaan:
2
omenaa
noin
1 rkl sitruunamehua
25–30
g voita
0,5–0,75
dl kaurahiutaleita
2
rkl mantelilastuja
2
rkl sokeria
0,5
tl kanelia
ripaus
jauhettua inkivääriä
ripaus
jauhettua neilikkaa
Pane
uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele kaksi pientä annosvuokaa. Kuori ja
pilko omenat, jaa vuokiin. Valuta/purista päälle sitruunamehua, sekoita vähän.
Sulata kattilassa voi, lisää kaurahiutaleet, mantelilastut ja mausteet. Lisää
kaurahiutaleita sen verran, että rasva imeytyy niihin sopivasti. Sekoita.
Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita. Jaa seos omenoiden päälle. Paista
uunissa noin 25 minuuttia. Käännä uunista lämpö pois ja anna paistoksen hautua
(jos maltat) vielä. Joka tapauksessa annan vuokien asettua hetki uunista
ottamisen jälkeen. Ennen tarjoilua lisää päälle vaniljajäätelöä.