Tykkään
pitkään padassa haudutetusta lampaasta. Hätäisen hommaa padan hauduttaminen ei
ole, mutta talvisena viikonloppuna on aikaa odotella ruokaa. Ruhon osalla,
liemillä ja lisukkeilla saa patoihin vaihtelua. Tällä kertaa tein
tomaattipainotteisen padan. Alkuperäisessä ohjeessa (Eeva Salosen Ruokatorstai)
lihaksi tulee luutonta lampaan lapaa, mutta Oulun kauppahallissa käydessäni
tarjolla oli vain luullista (karitsan) lapaa. Luuttomana sen kilohinta olisi
ollut jotakin aivan muuta. Lihakauppias kuitenkin surautti lavan pienempiin
paloihin. Annoin padan muhia reilusti ohjetta pidempään ja lisäsin sipulin
määrää.
Vajaa kilo lampaan
tai karitsan lapaa (luutonta lihaa n. 600 g)
3 rkl
(rypsi)öljyä
2 sipulia
2 valkosipulin
kynttä
500 g
paseerattua tomaattia
1,5 dl
punaviiniä (lihalientä, jos ei ole viiniä)
1 prk, 70 g
tomaattipyrettä
1
lihaliemikuutio
1 kanelitanko
1 laakerinlehti
ripaus sokeria
tuoretta
timjamia
suolaa,
mustapippuria
Leikkaa
lampaanliha pienemmiksi paloiksi, parhaimmillaan sivuiltaan muutaman sentin
levyisiksi paloiksi. Kuori sipulit ja leikkaa ne muutamaan lohkoon. Kuori
valkosipulin kynnet ja leikkaa viipaleiksi.
Kuumenna
padassa öljy ja ruskista huoneenlämpöiset lihapalat muutamassa erässä. Siirrä
lihat odottamaan. Kuullota padassa sitten hetki sipulilohkoja (padassa pitäisi
olla öljyä ruskistamisen jäljiltä) ja lisää hetken kuluttua valkosipulit.
Kuullota lisää. Pane lihapalat takaisin pataan ja kaada paseerattu tomaatti
päälle. Huuhtele tölkki tilkalla vettä ja kaada pataan. Sekoita tomaattipyree
punaviiniin tai lihaliemeen ja lisää pataan, ripottele päälle hieman sokeria.
Laita pataan kanelitanko ja laakerinlehti.
Anna
hautua kannen alla liedellä noin 3 tuntia. Lisää tarvittaessa vettä.
Mausta
lopuksi suolalla ja pippurilla sekä tuoreella timjamilla.
Hyvää
keitettyjen (puikula)perunoiden tai täysjyväriisin kanssa.