maanantai 21. marraskuuta 2016

Yksinkertainen linssi-porkkanakeitto



Arkikeitto syntyy kätevästi porkkanoista ja punaisista linsseistä. Lisäksi vain öljyä, sipulia, tomaattimurskaa ja kasvislientä sekä vähän mausteita, niin se on siinä. Terävyyttä keittoon saa chilillä, tuoreella, tahnana tai jauheena.  Keiton voi maustaa tuoreilla yrteillä, jos niitä sattuu olemaan. Tuore timjami sopii keittoon hyvin, tai vaikkapa lehtipersilja. Annokseen voi lisätä esimerkiksi smetanaa, ranskankermaa, nokareen tuorejuustoa tai raejuustoa, mutta se maistuu ilman näitäkin. Keitto sopii hyvin pakastettavaksi

Neljä annosta
1 sipuli
1 rkl öljyä
4 porkkanaa
1 tuore chili siemenet poistettuna ja pieneksi silputtuna (tai sambal oelek -tahnaa)
400 g tomaattimurskaa
8 dl kasvislientä (2 kuutiota)
1,5 dl punaisia linssejä
suolaa
pippuria
provencen yrttejä, kuivattua basilikaa tms.


 

Kuullota sipulisilppua öljyssä kattilassa. Lisää kuutioiksi pienityt porkkanat, chilisilppu, tomaattimurska ja kuuma kasvisliemi. Keitä viitisen minuuttia. Lisää kuivattuja yrttejä jos käytät niitä. Lisää huuhdotut linssit ja keitä vielä kymmenen minuuttia, kunnes linssit ovat kypsyneet. Mausta muutamalla myllyn pyöräytyksellä mustapippuria ja tarvittaessa suolalla.  Makustele. Tarvittaessa lisää esimerkiksi hieman sitruunamehua tai yrttisuolaa. Lopuksi silppua pinnalle esimerkiksi tuoretta lehtipersiljaa.