Härkis
on hyvää! Pääosin härkäpavusta koostuva kasvisvalmiste on monikäyttöinen. Sitä
voi laittaa esimerkiksi sinne mihin muuten laittaisi jauhelihaa. Kypsänä
tuotteena se voi nopeuttaa ruuanlaittoa. Lisäsin härkistä tomaattikastikkeeseen
ja söin täysjyväpastan kera. Päälle raastoin parmesaania. Hyvää tuli. Yhdestä
varttikilon rasiasta saa kastikkeen neljälle. Laitoin vain yhden purkillisen
(500 g) tomaattimurskaa, jolloin kastikkeesta tuli patamainen. Seuraavalla kerralla
laitan kaksi purkillista. Jääkaapissa sattui olemaan puolikas paprika, jonka
pilkoin mukaan. Paprika ei yleensä ole tomaattikastikkeeni vakioaines.
1
sipuli
1
valkosipulinkynsi
1
prk tomaattipyrettä (70 g)
½–1
paprikaa
1–2
prk tomaattimurskaa
1
rs härkistä (250 g)
1
rkl öljyä
1
tl suolaa
1
tl chilitahnaa (sambal oelek)
1
tl kuivattua basilikaa
mustapippuria
ripaus
sokeria
hieman
aromisuolaa (tarvittaessa)
Silppua
sipuli ja kuullota sitä öljyssä. Lisää myös paprikapalat. Kun sipuli alkaa olla
kuullottunut, lisää valkosipulisilppu ja tomaattipyre. Kypsennä hetki ja lisää
sitten tomaattimurska. Mausta. Kypsennä jälleen hetki ja lisää sitten härkis.
Anna kastikkeen kuumentua kunnolla. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Jos
pastan/riisin tms. keittoaika on kymmenen minuuttia tai enemmän, kannattaa vesi
laittaa kiehumaan heti alkuvaiheessa.