Virolaisen kaalisalaatin ohjeen olen leikannut
talteen vuosia sitten jonkin sanomalehden ruokapalstalta, ja on ohje tullut
vastaan sen jälkeenkin siellä sun täällä. Eikä ihme, sillä salaatti on herkkua.
Todella hyvä lisuke kaikenlaisten ruokien seuraan tai vaikka paljaaltaan
syötäväksi. Teen tätä nykyään jouluksi ja joskus muulloinkin, kun makunystyrät
kaipaavat juuri tätä aavistuksen etikkaista ja makeaa makua. Kaali pehmenee
hyvin kuumassa liemessä. Pehmenemistä auttaa myös kevyt survominen esimerkiksi
kapustalla ennen muiden ainesten lisäämistä. Salaatti säilyy pitkään hyvänä
jääkaapissa.
1
kg keräkaalia
0,5
kg porkkanoita
1–2
dl öljyä
2–3
valkosipulinkynttä
Liemi
1
l vettä
1
dl sokeria
vajaa
1 rkl (mineraali)suolaa
1–1,5
dl väkiviinaetikkaa
Raasta tai leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Raasta
porkkanat ja viipaloi valkosipulit. Sekoita isossa kulhossa tai kattilassa.
Lisää öljy. Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Lisää etikka ja kaada liemi
kiehuvana kasvisten päälle. Sekoita ja
peitä kannella. Säilytä kylmässä
seuraavaan päivään, jolloin salaatti on valmista. Purkita lasitölkkeihin,
valmista salaattia liemineen tulee noin 2,5 litraa.