Maa-artisokkakeitto
on mielestäni parhaita kasvissosekeittoja, mitä voi olla. Se ei kaipaa
lisäkseen krutonkeja, paahdettuja siemeniä tai juustoa, vaan sen maku yksin
riittää. Hyvä tuore leipä sen sijaan täydentää keittoa hyvin. Mikään ei
tietenkään kiellä lisäämästä keiton pinnalle jotakin itselle mieluisaa
lisuketta. Perusohjeeseen ei tarvita maa-artisokkien lisäksi kuin muutama
jauhoinen peruna, kasvisliemikuutioita ja kermaa, mutta perunan voi korvata muilla
miedoilla kasviksilla. Jos keittoon laitta sipulia, niin sipulikuutiot
kuullotetaan ensimmäisenä pienessä määrässä öljyä, ja sitten lisätään kuuma
vesi ja kasvisliemikuutiot. Tässä olen käyttänyt jääkaapista löytyneitä
kukkakaalin puolikasta ja kesäkurpitsan pätkää.
500 g eli
pussillinen maa-artisokkia
1 l kasvislientä
2 isoa jauhoista
perunaa, esim. puikula
(perunan
vaihtoehto n. 300 g kukkakaalta, jos on)
(perunan
vaihtoehto n. 200 g kesäkurpitsaa, jos on)
2 dl kermaa,
kevytkermakin käy
pari kierrosta
mustapippurimyllystä
suolaa
Kiehautetaan
kasvisliemi ja nakellaan sinne kuoritut ja pilkotut maa-artisokat sekä pilkottu
kukkakaali ja kesäkurpitsa. Keitetään kymmenisen minuuttia, tai kunnes
kasvikset ovat pehmenneet. Soseutetaan keitto sauvasekoittimella ja lisätään
kerma. Kuumennetaan ja tarkistetaan maku, lisätään vähän mustapippuria ja
suolaa, jos tarpeen.
Maa-artisokka
tummuu nopeaan kun sen on kuorinut, ja siksi teen niin, että kuorin palan,
huuhtaisen sen ja heitän saman tien kiehuvaan kasvisliemeen. Kuorimisessa on
hyvä olla kaveri, niin homma sujuu nopeammin. Yksi vaihtoehto on laittaa
kulhoon kylmää, sitruunamehulla terästettyä vettä, ja laittaa sinne kuoritut
maa-artisokat odottamaan keittoon lisäämistä.