Kasvisruokatorstain munakoisorullat
tomaattikastikkeessa veivät kielen mennessään, kuten kulunut sanonta kuuluu.
Lihaa ei todellakaan kaivannut tälle kaveriksi, mutta tuore vaalea leipä on
tarpeen kaikkien makujen saamiseksi talteen. Askartelua ja aikaa vaativa ruoka
sopii parhaiten juhlaviin hetkiin tai viikonloppuun.
Neljälle
2 isohkoa tai 3
pienempää munakoisoa, yht. noin 800–900 g
suolaa
oliiviöljyä
Kastike:
2 rkl
oliiviöljyä
2
valkosipulinkynttä
½ tl chilitahnaa
1 tlk
tomaattimurskaa
1 tlk säilöttyjä
kirsikkatomaatteja
pari
appelsiininkuorisuikaletta
½ dl punaviiniä,
jos on, tilalle voi kokeilla 1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria
Täyte:
1 pallo
mozzarellaa
50 g parmesaania
raastettuna
pieni
valkosipulinkynsi tai puolikas
1 rkl
oliiviöljyä
½ dl pinjansiemeniä
tuoretta
basilikaa
Päälle:
½ dl parmesaania
raastettuna
2–4 rkl
pinjansiemeniä paahdettuna
tuoretta
basilikaa
Huuhdo
munakoisot ja leikkaa kanta. Leikkaa munakoisot pitkittäin noin puolen sentin
paksuisiksi viipaleiksi. Viipaleita pitäisi tulla noin 16, hieman enemmän jos
munakoisot ovat pieniä. Reunimmaiset, ohuesti leikatut viipaleet panin
kompostiin. Levitä viipaleet kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille,
ripottele päälle suolaa ja jätä puoleksi tunniksi itkettymään. Laita uuni
kuumenemaan 200 asteeseen. Pyyhi talouspaperilla munakoisoista irronnut neste.
Voitele viipaleet oliiviöljyllä (unohdin tehdä tämän, mutta ei se
todennäköisesti vaikuttanut lopputulokseen) ja paista 15–20 minuuttia, kunnes
viipaleet ovat kypsiä. Vaihda välillä peltien paikkaa, jos käytössä ei ole
kiertoilmauunia. Anna munakoisojen jäähtyä ainakin vähän ennen kuin aloitat
täyttämisen.
Kastiketta
varten kuumenna öljy isossa kattilassa. Kypsennä ensin pienittyä salottisipulia
hetki, eli viitisen minuuttia, ja lisää sitten hienonnettu valkosipuli.
Kypsennä pari minuuttia ja lisää sitten chilitahna (tai alkuperäisen ohjeen
mukaan chilihiutaleet). Sekoita hetki. Lisää sitten tomaattimurska ja
kirsikkatomaatit, sekä viini (jos korvaat viinin viinietikalla, lisää sitä
valmistuksen loppuvaiheessa ja makustele, tarvitaanko sitä ja jos, niin kuinka
paljon). Lisää myös appelsiininkuorisuikaleet ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen
noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista vielä maku. Minä
keittelin kastiketta lähes puoli tuntia, ja vaikka kastike ei kiivaasti
kiehunutkaan, hajosivat appelsiininkuoret kokonaan, eivätkä kirsikkatomaatitkaan
pysyneet koossa. Appelsiininkuoret antoivat todella kivan makulisän
kastikkeeseen, joten niiden jääminen kastikkeeseen ei onneksi ollut katastrofi.
Muuten olisin ne kyllä onkinut pois.
Munakoisojen
täytettä varten murenna mozzarella kulhoon, lisää raastettu parmesaani,
hienonnettu valkosipuli ja tilkka oliiviöljyä. Hienonna sauvasekoittimella.
Sekoita tahnan joukkoon pinjansiemenet.
Täytä
munakoisot siten, että laita leveään päähän pari basilikanlehteä ja noin
ruokalusikallinen juustotäytettä. Rullaa kääröksi ja laita öljyllä voideltuun
uunivuokaan sauma alaspäin. Kaada tomaattikastike rullien päälle.
Tässä
vaiheessa peitin vuoan muovipussilla ja laitoin jääkaappiin odottamaan iltaa ja
paistamista.
Kypsennä
200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes pinnalla olevat tomaatit ovat
saaneet hieman väriä. Koska paistoin munakoisot kylminä, annoin vuoan olla
uunissa hieman pidempään.
Ripottele
lopuksi päälle parmesaania, kuivalla pannulla paahdettuja pinjansiemeniä ja
tuoretta basilikaa.
Alkuperäinen
ohje löytyy täältä:
Bäcksbacka,
Katja ja Laura Kaapro. Kasvisruokatorstai. Helsingin Sanomien ruokasivujen
parhaat kasvisruokareseptit. HS-kirjat 2017. Kirjastosta.