perjantai 23. maaliskuuta 2018

Munakoisorullat tomaattikastikkeessa


Kasvisruokatorstain munakoisorullat tomaattikastikkeessa veivät kielen mennessään, kuten kulunut sanonta kuuluu. Lihaa ei todellakaan kaivannut tälle kaveriksi, mutta tuore vaalea leipä on tarpeen kaikkien makujen saamiseksi talteen. Askartelua ja aikaa vaativa ruoka sopii parhaiten juhlaviin hetkiin tai viikonloppuun.

 

Neljälle
2 isohkoa tai 3 pienempää munakoisoa, yht. noin 800–900 g
suolaa
oliiviöljyä
Kastike:
2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
½ tl chilitahnaa
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk säilöttyjä kirsikkatomaatteja
pari appelsiininkuorisuikaletta
½ dl punaviiniä, jos on, tilalle voi kokeilla 1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
mustapippuria
Täyte:
1 pallo mozzarellaa
50 g parmesaania raastettuna
pieni valkosipulinkynsi tai puolikas
1 rkl oliiviöljyä
½ dl pinjansiemeniä
tuoretta basilikaa
Päälle:
½ dl parmesaania raastettuna
2–4 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
tuoretta basilikaa

Huuhdo munakoisot ja leikkaa kanta. Leikkaa munakoisot pitkittäin noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Viipaleita pitäisi tulla noin 16, hieman enemmän jos munakoisot ovat pieniä. Reunimmaiset, ohuesti leikatut viipaleet panin kompostiin. Levitä viipaleet kahdelle leivinpaperilla päällystetylle pellille, ripottele päälle suolaa ja jätä puoleksi tunniksi itkettymään. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pyyhi talouspaperilla munakoisoista irronnut neste. Voitele viipaleet oliiviöljyllä (unohdin tehdä tämän, mutta ei se todennäköisesti vaikuttanut lopputulokseen) ja paista 15–20 minuuttia, kunnes viipaleet ovat kypsiä. Vaihda välillä peltien paikkaa, jos käytössä ei ole kiertoilmauunia. Anna munakoisojen jäähtyä ainakin vähän ennen kuin aloitat täyttämisen. 

Kastiketta varten kuumenna öljy isossa kattilassa. Kypsennä ensin pienittyä salottisipulia hetki, eli viitisen minuuttia, ja lisää sitten hienonnettu valkosipuli. Kypsennä pari minuuttia ja lisää sitten chilitahna (tai alkuperäisen ohjeen mukaan chilihiutaleet). Sekoita hetki. Lisää sitten tomaattimurska ja kirsikkatomaatit, sekä viini (jos korvaat viinin viinietikalla, lisää sitä valmistuksen loppuvaiheessa ja makustele, tarvitaanko sitä ja jos, niin kuinka paljon). Lisää myös appelsiininkuorisuikaleet ja sokeri. Anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla, tarkista vielä maku. Minä keittelin kastiketta lähes puoli tuntia, ja vaikka kastike ei kiivaasti kiehunutkaan, hajosivat appelsiininkuoret kokonaan, eivätkä kirsikkatomaatitkaan pysyneet koossa. Appelsiininkuoret antoivat todella kivan makulisän kastikkeeseen, joten niiden jääminen kastikkeeseen ei onneksi ollut katastrofi. Muuten olisin ne kyllä onkinut pois.

Munakoisojen täytettä varten murenna mozzarella kulhoon, lisää raastettu parmesaani, hienonnettu valkosipuli ja tilkka oliiviöljyä. Hienonna sauvasekoittimella. Sekoita tahnan joukkoon pinjansiemenet.

Täytä munakoisot siten, että laita leveään päähän pari basilikanlehteä ja noin ruokalusikallinen juustotäytettä. Rullaa kääröksi ja laita öljyllä voideltuun uunivuokaan sauma alaspäin. Kaada tomaattikastike rullien päälle.

Tässä vaiheessa peitin vuoan muovipussilla ja laitoin jääkaappiin odottamaan iltaa ja paistamista.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes pinnalla olevat tomaatit ovat saaneet hieman väriä. Koska paistoin munakoisot kylminä, annoin vuoan olla uunissa hieman pidempään.

Ripottele lopuksi päälle parmesaania, kuivalla pannulla paahdettuja pinjansiemeniä ja tuoretta basilikaa.  


Alkuperäinen ohje löytyy täältä:
Bäcksbacka, Katja ja Laura Kaapro. Kasvisruokatorstai. Helsingin Sanomien ruokasivujen parhaat kasvisruokareseptit. HS-kirjat 2017. Kirjastosta.