Tämän
ihanan talveen sopivan italialaisen keiton olen löytänyt eräästä
keittokirjastani*. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään kuivattuja papuja, jotka
ensin liotetaan ja sitten keitetään kypsiksi. Helpointa on käyttää valmiita
säilöttyjä papuja, esimerkiksi valkoisia papuja tomaattikastikkeessa (kastikkeineen) tai
papusekoituksia. Öljyn määrää olen vähentänyt alkuperäisestä ja käyttänyt
osaksi säilöttyjen kuivattujen tomaattien öljyä. Jos keittoa on syömässä vain
kaksi, jää siitä lämmitettäväksi maukasta pataa, keitosta kun tulee pataa
pastan imettyä nestettä.
1–2 isoa sipulia
3 valkosipulin
kynttä
2–3 rkl
oliiviöljyä
1 prk
tomaattimurskaa
1 prk (70 g/1–2
rkl) tomaattipyrettä
(1–2
kasvisliemikuutiota)
1 prk valkoisia
papuja tomaattikastikkeessa (tai muita kypsiä papuja)
1–2 tl kuivattua
oreganoa
n. 9 dl vettä
(vedenkeittimessä esikuumennettuna)
n. 90 g pientä
pastaa
n. 125 g
aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
1 rkl silputtua
korianteria tai lehtipersiljaa
suolaa
mustapippuria
myllystä
(yrttisuolaa)
pinnalle
parmesaaniraastetta
Silppua
sipulit ja hauduta pehmeäksi öljyssä. Lisää hienonnettu valkosipuli ja hauduta
hetki. Lisää sitten tomaattipyre ja -murska, vesi ja oregano. Lisää myös
kasvisliemikuutio tai pari murusteltuna, jos haluat. Keittele kymmenkunta
minuuttia. Lisää pavut kastikkeineen, jos käytät papuja tomaattikastikkeessa
-säilykettä. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sitten pasta. Sekoita alkuun. Keitä,
kunnes pasta on kypsää. Mausta yrteillä, pippurilla ja suolalla. Ripottele
annoksen päälle juustoraastetta.
*Kirjani on Veronica Sperling & Christine McFadden
ed. The Complete Book of Italian Cooking.
Parragon 1998.