Maa-artisokkakeittoon
laitetaan tavallisesti vähän sipulia ja pari jauhoista perunaa. Tällä ”perunattomalla”
ohjeella tuli myös hyvää. Törmäsin ohjeeseen, jossa valmiin keiton pinnalle
silputtiin korianteria ja lisäksi laitettiin ohueksi suikaloitua tai karkeaksi
raastettua porkkanaa. Aivan hyvää oli sekin, mutta korianterin voimakas maku
kilpailee turhan vahvasti maa-artisokkien oman hienostuneen maun kanssa. Jatkossa
suosin persiljaa, tai olen laittamatta mitään.
1 kg eli kaksi
pussillista maa-artisokkia
1 l kasvislientä
(kuutioista)
1 sipuli
öljyä
2 dl kermaa,
kevytkermakin käy, tai maustamaton tuorejuusto
suolaa
tarvittaessa
muskottipähkinää
(vaihtoehtoisesti mustapippuria)
pinnalle
tuoretta persiljaa silputtuna tai tuoretta korianteria
tarvittaessa sitruunamehua
Kuullotetaan
sipulisilppu öljyssä, lisätään sitten vettä ja kasvisliemikuutiot (tai
vedenkeittimessä esikuumennettu vesi) ja kiehautetaan. Lisätään kuoritut ja
pilkotut maa-artisokat ja keitetään parikymmentä minuuttia, kunnes kasvikset
ovat pehmenneet. Soseutetaan keitto sauvasekoittimella ja lisätään kerma.
Kuumennetaan ja tarkistetaan maku, lisätään vähän mustapippuria ja suolaa, jos
tarpeen.
Maa-artisokka
tummuu nopeaan kun sen on kuorinut, siksi teen niin, että kuorin palan,
huuhtaisen sen ja heitän saman tien kiehuvaan kasvisliemeen. Kuorimisessa on
hyvä olla kaveri, niin homma sujuu nopeammin. Tavallisempi vaihtoehto on
laittaa kulhoon kylmää, sitruunamehulla terästettyä vettä, ja laittaa sinne
kuoritut maa-artisokat odottamaan keittoon lisäämistä. Jos sitruunaa jää käyttämättä,
voi sitruunamehua puristaa vähän keittoonkin, mutta keittoa kannattaa makustella
ensin, ja miettiä että onko tarvetta.