Siskonmakkarakeitto
on perinteinen ruoka, jota jostakin syystä tekee talvella mieli. Kätevimmin
keitto syntyy pakastevihanneksista, eli peruna-sipulipakasteesta ja
keittojuureksista tai kasvissuikaleista. Jos on aikaa ja innostusta, keittojuurekset
voi pilkkoa itse tuoreista. Minä vetelen makkaramassaa sormilla pieniksi
palleroiksi ja heittelen ne sitä mukaa keittoon.
4 annosta
500 g perunoita,
kiinteää tai yleislajiketta
1 sipuli (tai
500 g peruna-sipulipakastetta)
1 tai 2 porkkanaa
pala selleriä
pala lanttua
palsternakka
pala purjoa (tai
1 pss/250 g suikalevihanneksia)
400 g (1 rs)
siskonmakkaroita
1 l vettä
2 liemikuutiota
mustapippuria
myllystä
tuoretta
persiljaa
kuivattua
basilikaa
rypsiöljyä
Kuori
ja silppua sipuli, jos käytät tuoreita vihanneksia etkä pakasteita. Kuullota
sipulia hetki öljyssä kattilassa. Lisää muut kasvikset kuutioituina, purjo
puolitettuna ja viipaloituna, ja (vedenkeittimessä esikuumennettu) vesi. Vettä
voi tarvita vähän enemmän, ainakin jos tekee tuoreista vihanneksista, jolloin
niitä tulee yhteensä enemmän kuin mitä on pussillisessa pakastettuja.
Liemikuutioita ei todennäköisesti tarvitse enempää. Anna kiehua viitisentoista
minuuttia. Pakastevihanneksia käytettäessä keitä ensin vesi ja lisää
liemikuutiot, lisää sitten peruna-sipuliseos ja anna kiehua kymmenisen
minuuttia. Lisää sitten kasvissuikaleet ja keitä hetki. Nakkaa joukkoon vähän
kuivattua basilikaa, jos haluat. Rouhaise mustapippuria mukaan. Lisää sitten
makkaramassa pieninä palleroina ja anna sitten vielä kiehua 10–15 minuuttia.
Leikkaan aina välillä saksilla suolta lyhyemmäksi, jolloin massaa on helpompi
pursottaa ulos. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa/yrttisuolaa. Lisää
valmiin keiton pinnalle silputtua tuoretta persiljaa. Perinteinen keitto
maistuu perinteisen ruisleivän kera.