keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Vuohenjuusto-kasvispizza





Tähän pizzaan täytteeksi tulevat kasvikset paahdetaan ensin uunissa. Idean nappasin hyllystäni löytyvästä kirjasta The Complete Book of Italian Cooking (1998), tosin hieman ohjetta muunnellen. Pohjan tein omalla vakio-ohjeellani. Ohjeessa täytteeseen laitetaan myös pikkuruisia (nakin kokoisia) kesäkurpitsoja pitkittäin puolitettuina, mutta niitähän ei ainakaan lähimarketistani löydy. Omasta kasvimaasta kesällä, sikäli mikäli kesäkurpitsan taimet selviävät alkukesästä. Munakoiso ei tällä kertaa innostanut, joten jätin sen pois. Niidenkin olisi ohjeen mukaan pitänyt olla baby-kokoa eli niin pieniä, ettei niitä marketista löydä. Korvikkeeksi laitoin paprikaa ohjetta enemmän. Paahdoin kasviksia ohjeen mukaan 200 asteessa noin 20 minuuttia. Vihannesten olisi pitänyt saada jo väriä, mutta uunini on vähän laiskempi, enkä hoksannut nostaa lämpötilaa. Ensi kerralla sitten. Nimittäin kirjan mukaan paprikoista olisi pitänyt vetää kuori irti, mutta eihän minulla kuori ollut ehtinyt pehmetä juuri lainkaan. Joka tapauksessa pizzasta tuli hyvää, vaikka paprikoissa kuoret olivat paikoillaan, eikä kesäkurpitsaa ja munakoisoa ollut.

Kasvikset:
punasipuli
(2 pikkuista kesäkurpitsaa) ohjeessa
(2 pikkuista munakoisoa)
(½ punainen paprika)
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
2 valkosipulinkynttä
2–4 rkl oliiviöljyä (ohjeessa on 4, mutta vähemmälläkin pärjää)
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl tuoretta timjamia (1 tl kuivattua)
suolaa ja pippuria

Pizzataikina:
2,25 dl vettä
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 5 dl jauhoja

Tomaattikastike (kahteen pizzaan):
2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
400 g eli 1 prk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyrettä
1 tl sokeria
1 tl kuivattua oreganoa
1 laakerinlehti
suolaa
pippuria

vähintään 90 g vuohenjuustoa
tuoretta basilikaa

Valmista tomaattikastike, ota laakerinlehti pois. Anna jäähtyä. Pakasta ylijäänyt kastike tai säilytä jääkaapissa ja käytä johonkin muuhun ruokaan muutaman päivän sisällä.

Valmista pohjataikina ja anna sen kohota.

Laita pilkotut kasvikset laakeaan uunivuokaan. Sekoita öljy, etikka ja mausteet keskenään ja kaada kasvisten päälle. Paahda 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset saavat väriä. Anna jäähtyä viitisen minuuttia. Poista kuori paprikoista ja kuori valkosipulit. Viipaloi valkosipulit.

Taputtele pohjataikina joko voidellulle uunipellille tai leivinpaperin päälle. Levitä sille tomaattikastike ja päälle kasvikset. Levitä juustoviipaleet tai paloitellut juustoviipaleet päälle. Kaada viimeiseksi uunivuokaan jäänyttä lientä päälle.

Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia. Koristele valmis pizza basilikanlehdillä. (Käytin lehtipersiljaa koska sitä sattui olemaan)