Tähän
pizzaan täytteeksi tulevat kasvikset paahdetaan ensin uunissa. Idean nappasin
hyllystäni löytyvästä kirjasta The
Complete Book of Italian Cooking (1998), tosin hieman ohjetta muunnellen.
Pohjan tein omalla vakio-ohjeellani. Ohjeessa täytteeseen laitetaan myös
pikkuruisia (nakin kokoisia) kesäkurpitsoja pitkittäin puolitettuina, mutta
niitähän ei ainakaan lähimarketistani löydy. Omasta kasvimaasta kesällä, sikäli
mikäli kesäkurpitsan taimet selviävät alkukesästä. Munakoiso ei tällä kertaa
innostanut, joten jätin sen pois. Niidenkin olisi ohjeen mukaan pitänyt olla
baby-kokoa eli niin pieniä, ettei niitä marketista löydä. Korvikkeeksi laitoin
paprikaa ohjetta enemmän. Paahdoin kasviksia ohjeen mukaan 200 asteessa noin 20
minuuttia. Vihannesten olisi pitänyt saada jo väriä, mutta uunini on vähän
laiskempi, enkä hoksannut nostaa lämpötilaa. Ensi kerralla sitten. Nimittäin
kirjan mukaan paprikoista olisi pitänyt vetää kuori irti, mutta eihän minulla kuori
ollut ehtinyt pehmetä juuri lainkaan. Joka tapauksessa pizzasta tuli hyvää,
vaikka paprikoissa kuoret olivat paikoillaan, eikä kesäkurpitsaa ja munakoisoa
ollut.
Kasvikset:
punasipuli
(2 pikkuista
kesäkurpitsaa) ohjeessa
(2 pikkuista
munakoisoa)
(½ punainen
paprika)
1 punainen
paprika
1 keltainen
paprika
1 vihreä paprika
2
valkosipulinkynttä
2–4 rkl
oliiviöljyä (ohjeessa on 4, mutta vähemmälläkin pärjää)
1 rkl
punaviinietikkaa
1 rkl tuoretta
timjamia (1 tl kuivattua)
suolaa ja
pippuria
Pizzataikina:
2,25 dl vettä
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 5 dl jauhoja
Tomaattikastike (kahteen pizzaan):
2 pientä sipulia
2
valkosipulinkynttä
2 rkl
oliiviöljyä
400 g eli 1 prk
tomaattimurskaa
1 prk
tomaattipyrettä
1 tl sokeria
1 tl kuivattua
oreganoa
1 laakerinlehti
suolaa
pippuria
vähintään 90 g
vuohenjuustoa
tuoretta
basilikaa
Valmista
tomaattikastike, ota laakerinlehti pois. Anna jäähtyä. Pakasta ylijäänyt
kastike tai säilytä jääkaapissa ja käytä johonkin muuhun ruokaan muutaman
päivän sisällä.
Valmista
pohjataikina ja anna sen kohota.
Laita
pilkotut kasvikset laakeaan uunivuokaan. Sekoita öljy, etikka ja mausteet
keskenään ja kaada kasvisten päälle. Paahda 225 asteessa noin 20 minuuttia,
kunnes kasvikset saavat väriä. Anna jäähtyä viitisen minuuttia. Poista kuori
paprikoista ja kuori valkosipulit. Viipaloi valkosipulit.
Taputtele
pohjataikina joko voidellulle uunipellille tai leivinpaperin päälle. Levitä sille
tomaattikastike ja päälle kasvikset. Levitä juustoviipaleet tai paloitellut
juustoviipaleet päälle. Kaada viimeiseksi uunivuokaan jäänyttä lientä päälle.
Paista
225 asteessa 15–20 minuuttia. Koristele valmis pizza basilikanlehdillä. (Käytin
lehtipersiljaa koska sitä sattui olemaan)