Pelkkä katkarapuhässäkkä on ruotsiksi tietenkin skagenröra. Tein yhdistelmän useasta netistä löytyneestä ohjeesta, ja mielestäni onnistuin hyvin. Joulun aikaan söimme skagenröraa ruissipsin (kuvassa), kauraisen napin ja tumman ruisleivän päällä, ja kaikki maistuivat yhtä hyviltä. Muun tarjottavan ohella tästä annoksesta riittää ainakin kymmenelle. Jos punasipulin maku ei miellytä, voi sen jättää pois.
4 viipaletta
paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää
360 g (2 pss á 180
g) kuorittuja katkarapuja
pieni punasipuli
vähintään 4 rkl
majoneesia, kevytmajoneesikin käy tai
kermaviiliä tai
kermaviilin ja majoneesin sekoitusta
2 tl dijonsinappia
2–3 rkl silputtua tuoretta
tilliä + muutama lehdykkä koristelua varten
¼ tl suolaa
1 mmt
vastajauhettua valkopippuria (mustapippurikin käy)
sitruuna: puolikkaasta
mehu ja toisesta puolesta koristeviipaleita
pieni purkki (siian
tai muikun)mätiä
voita
Sulata
katkaravut, valuta ja hienonna hieman pienemmiksi. Säästä tilliä koristeeksi ja
hienonna loput. Sekoita majoneesiin tai kermaviiliin sinappia, suolaa,
pippuria, tillisilppu, pieneksi hienonnettua punasipulia ja katkaravut. Maista
ja lisää tarvittaessa sitruunamehua, mausteita ja/tai majoneesia. Anna makujen
asettua jääkaapissa.
Leikkaa
leivistä reunat tai käytä pyöreää muottia ja paista ne voissa vaaleanruskeiksi.
Vaihtoehtoisesti paahda paahtimessa ja voitele sitten voilla. Lisää
katkarapuseos. Lisää halutessasi päälle lusikallinen mätiä ja koristeeksi
tilliä. Tarjoile sitruunaviipaleiden kera.