torstai 12. marraskuuta 2020

Appelsiinibroileri

 

Uunivuoassa kermaista broileripataa.


Appelsiinisesongin alun innoittamana haeskelin netistä appelsiinibroilerin ohjeita. Päädyin kokeilemaan Valion sivulta löytyvää ohjetta, mutta siihen käytetäänkin täysmehua, eikä tuoreita appelsiineja. Mikään ei estäne puristamasta tarvittavaa määrää mehua tuoreista hedelmistä.

Broilerista tuli todella hyvää, ja tämä päätyy varmasti suosikkien listalle. Kaikkia Valion ohjeessa kerrottuja ainesosia minulla ei ollut, enkä usko sen haitanneen makua. Toisekseen, ehkä uunivuokani mallista johtuen, en pannut kaikkea marinointilientä vuokaan. Lisäksi toteutin ohjeen eri tavalla kuin mitä alkuperäisessä ohjeessa sanotaan.

 

4 annosta

n. 400 g rasia nahattomia broilerin rintafileitä tms.

½ rkl paprikajauhetta

¼ tl valkopippuria (jos on, ei ollut)

¼ tl mustapippuria

1 tl suolaa

Marinadiliemi:

4 dl appelsiinitäysmehua

½ dl soijakastiketta

½ dl siirappia

½ dl viinietikkaa (puna- tai valko-)

2 valkosipulin kynttä murskattuina

Uunivuokaan:

2 dl kermaa

3 rkl vehnäjauhoja

 

Mausta broilerien rintafileet paprikajauheella, pippureilla ja suolalla. Sekoita marinadiliemen ainekset kannellisessa rasiassa ja lisää sinne broilerit. Siirrä jääkaappiin marinoitumaan, mielellään yön yli.

Nostele lihapalat voideltuun uunivuokaan. Kaada marinointilientä päälle niin paljon että broilerit peittyvät.

Kaada kerma pieneen vatkauskulhoon ja lisää vehnäjauhot vatkaten, kunnes seos on tasaista. Kaada vuokaan. Sekoittele vielä hiukan lusikalla, että kerma-vehnäjauhoseos sekoittuu marinointiliemen kanssa.

Kypsennä 200 asteessa n. 50 min. Tarjoa keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kanssa.

Linssi-juuripersilja-porkkanakeitto

 

Lautasella oranssia kasvis keittoa ja lautasen reunalla leipäviipale.

Haeskelin netistä syksyyn sopivan keiton ohjetta, ja huomasin Rouva Kasviksen (rouvakasvis.blogspot.com) sivuilta houkuttelevan kuuloisen linssi-juuripersilja-porkkanakeiton. Juuripersiljaa ei olekaan muistaakseni käyttänyt. Olin valmistautunut vaihtamaan sen kaupassa palsternakkaan varmana siitä, ettei juuripersiljaa löydy lähikaupasta, vaan löytyipäs!

Jälleen kerran sain todeta, että tuoretta inkivääriä tulee laitettua helposti liikaa, ja silloin sen maku lyö yli. Inkivääri ei onneksi liikaa maistunut, mutta läheltä piti. Ohjeesta poiketen minulla ei ollut muscovado- tai fariinisokeria. Korvasin ne pienellä määrällä hunajaa. Ei sattunut olemaan myöskään fenkolin tai koriaterin siemeniä.

Keittoa tuli iso annos, ja siitä riitti pakastettavaksi asti.

 

Kuusi annosta

300 g juuripersiljaa

300 g porkkanoita

1 sipuli

pieni pala tuoretta inkivääriä raastettuna

(puolikas chiliä tai hieman chilitahnaa tai -jauhetta)

2 dl punaisia kuivattuja linssejä

1 tlk (400 g) kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa

2–3 rkl rypsiöljyä

1 rkl muscovado- tai fariinisokeria (tai hunajaa tai tavallista sokeria)

1 l kasvislientä

1–3 rkl sitruunamehua

2 dl ruokakermaa

hieman suolaa ja mustapippuria

pinnalle tuoretta korianteria, persiljaa tai yrttiöljyä

 

Kuori porkkanat, juuripersiljat ja sipuli. Kuutioi. Kuumenna öljy kattilassa, ja kuullota siinä ensin sipulia. Lisää hetken kuluttua juuripersilja- ja porkkanakuutiot ja kypsennä hetki. Lisää myös chili ja inkivääri. Lisää sitten tomaattimurska, kasvisliemi ja huuhdellut linssit. Mausta. Keitä noin 20 minuuttia ja soseuta. Lisää sitruunamehu ja kerma sekä suolaa ja pippuria. Kuumenna uudelleen. Tarkista maku. Ripottele pinnalle yrttisilppua.

keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Paistettu marinoitu lohi

Lautasella ruoka-annos, jossa mm. lohta ja perunaa.

 

Vaihtelua paistettuun loheen saa marinoimalla kalan. Mielenkiintoisen marinadin löysin joskus jostakin lehdestä leikkaamastani ohjeesta, tosin muokkasin sitä vähän.

4 annosta

400–600 g lohta
2 (luomu)sitruunan mehu
1 sitruunan kuori raastettuna
1,5 dl vettä
2 tl fenkolinsiemeniä
reilu 1 rkl hunajaa1 tl suolaa
tuoretta tilliä
voita paistamiseen (tai voita ja öljyä)

Sekoita marinadin ainekset. Paloittele kala annospaloiksi ja nosta ne astiaan, johon ne sillä tavalla sopivasti mahtuvat, että marinadi peittää kalat. Peitä astia ja annan marinoitua jääkaapissa vähintään pari tuntia. Ennen paistamista valuta marinadi pois ja taputtele kala kuivaksi. Paista voissa.

Hyvää keitettyjen uusien perunoiden ja kermaviili- tai ranskankermakastikkeen kanssa.

Mainittakoon, että tämän reseptin toteutin Tenon loheen, jota saimme kalareissun tehneeltä.

 

tiistai 11. elokuuta 2020

Sitruunainen linssi-kikhernekeitto

Linssikeittoa lautasella

Fetamuru valmiin keittoannoksen päällä kruunaa tämän keiton runsaat maut. Lämmittämällä vain paranee. Fetan sijaan voi käyttää esimerkiksi miedompaa raejuustoa tai vaikkapa ranskankermaa.

 

Neljälle

1 sipuli

3–4 valkosipulinkynttä

1–2 porkkanaa

2 lehtisellerinvartta

3 rkl rypsiöljyä

2 tl raastettua tuoretta inkivääriä tai jauhettua

1 tl kurkumaa

1 tl jauhettua kanelia

1 l kasvislientä

1 prk tomaattimurskaa

1 prk tomaattipyreetä

1 dl punaisia linssejä

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

1 prk säilöttyjä kypsiä kikherneitä

1 sitruunan mehu

n. 1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

n. 1 dl hienonnettua tuoretta korianteria

Päälle:

200 g fetaa murusina

lehtipersiljaa tai korianteria

 

Kuumenna öljy kattilassa, kuullota silputtua sipulia hetki, lisää sitten silputtu valkosipuli sekä pilkotut porkkanat ja lehtisellerit. Lisää mausteet ja anna niidenkin makujen herätä hetki öljyssä. Lisää sitten kasvisliemi, tomaattimurska ja pyree. Lisää huuhdellut linssit ja keitä noin 10 minuuttia, kunnes linssit ovat lähes kypsiä. Lisää valutetut kikherneet ja kuumenna. Anna kiehua muutama minuutti. Lisää myös sitruunanmehu, suolaa ja pippuria. Tarkista maku.

 

Ripottele valmiin keiton pinnalle yrttisilppua. Lisää annoksen päälle murusteltua fetajuustoa.

 

 

Tomaattinen lohikeitto

Lohikeittoa lautasella


Saimme tutulta kalamieheltä useamman palan aitoa Tenon lohta, joten pääsimme ideoimaan erilaisia makuyhdistelmiä. Todella hyvä ja helpohko keitto syntyi viimevuotisen Yhteishyvä-lehden Sesonki-ruokaliitteen (3/2019) ohjetta mukaillen. Seuraavana päivänä lämmitettynä keitto oli vieläkin parempaa.

 

Neljälle

n. 400 g nahatonta lohta/kirjolohta fileenä

n. ½ tl suolaa (hienoa merisuolaa)

reilu nippu tuoretta tilliä (kuivattukin varmasti käy)

1 ps (550 ml) valmista kaupan tomaattikeittoa

1 ps (200 g) vihreitä papuja pakasteena tai noin saman verran pitkiä tuoreita papuja keitettynä ja pätkittynä (vaihteeksi voi käyttää herneitä)

2 dl vettä

2 dl ruokakermaa

1 kala- tai kasvisliemikuutio

 

Leikkaa nahka kalasta, jos siinä se on. Kuutioi kala ja suolaa. Silppua tilli. Jos käytät tuoreita papuja, niin keitä ne vähässä vedessä, valuta ja leikkaa tarvittaessa pätkiksi. Kuumenna tomaattikeitto kattilassa kiehuvaksi. Lisää jäiset pavut ja keitä hetki. Lisää kalapalat, vesi ja kerma. Murenna liemikuutio sekaan. Lisää kypsät pavut jos keitit ne erikseen. Anna keiton kiehua muutaman minuutin ajan, kunnes kala on kypsää. Lisää lopuksi tilli.

 

sunnuntai 9. elokuuta 2020

Sitruunainen tiramisu

Sitruunainen tiramisu

Sitruunaisesta tiramisusta tulee varmasti yksi suosikkijälkiruoistani. Nappasin ainekset sattumalta nähdystä tv-ohjelmasta nimeltä Sommar med Ernst, joka tulee Ruotsin TV4:lta. Periaatteessa reseptit pitäisi löytyä netistä, mutten sen ainoan kerran, kun yritin sitä etsiä, en löytänytkään. Vaan eipä haittaa, sain tehtyä todella hyvää tiramisua. Kuva ei ole hienoin mahdollinen, koska käytössäni ei ollut astiaa, josta kerrokset olisivat näkyneet nätisti.

 

Neljälle

2 munaa

60 g sokeria

250 g mascarponejuustoa

1 iso (luomu)sitruuna tai 2 pienempää

loraus limoncelloa

(1 tl vaniljasokeria)

100 g savoiardikeksejä

 

Raasta sitruunasta kuori ja purista mehu. Vatkaa keltuaiset ja puolet sokerista vaahdoksi. Lisää mascarpone. Vatkaa valkuaiset ja loput sokerista vaahdoksi, lisää edelliseen vähitellen ja varovasti. Mausta sitruunankuoriraasteella ja halutessasi vaniljasokerilla.

Purista sitruunasta mehu ja lisää mehuun vähän vettä, jotta saat 2–3 desiä nestettä. Lisää reilu loraus limoncelloa, jos sitä on. Kostuta keksit liemessä.

Levitä laakeahkon astian pohjalle kerros kerros keksejä. Levitä päälle vaahtoa ja toinen kerros keksejä. Päällimmäiseksi tulee vaahtoa.

 Anna makujen tasoittua jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

 Koristele tiramisu jollakin nätillä, jos sellaista sattuu olemaan.

 

sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Tahmeat broilerinsiivet

Annos tahmeita siipiä salaatin kera.

Tahmeat broilerin- tai kanansiivet (sticky wings) ovat hauskaa vaihtelua broileriruokiin. Jokaisen siiven jälkeen sormet on nuoltava tai pyyhittävä, ja aterian jälkeen jäljellä on kasa luita. Raikas salaatti, kuten esimerkiksi kesäkaalista tehty coleslaw tms. tasapainottaa tahmeutta ja monia makuja.

Olen nähnyt ohjeita, joissa neljälle varataan kilo raakoja siipipaloja, mutta söimme kahteen pekkaan 800 gramman rasiallisen, emmekä suinkaan ähkyyn saaneet itseämme.

Eri ohjeissa makeuden ja tahmeuden aikaansaavat ainesosat vaihtelevat. Tässä yksi versio.

Kahdelle

800 g maustamattomia broilerinsiipiä

2 isoa tai 3 valkosipulinkynttä murskattuna
1,5 tl sokeria
mustapippuria myllystä
3 rkl tummaa raakaruokosokeria tai fariinisokeria tai hunajaa
3 rkl makeaa chilikastiketta (sweet chili sauce)
3 rkl soijakastiketta
3 rkl ketsuppia
1,5 tl seesamiöljyä
1,5 tl raastettua tuoretta inkivääriä
seesaminsiemeniä
korianteria

Mausta siivet suolalla ja pippurilla ja anna maustua jonkin aikaa (esim. puolisen tuntia jääkaapissa). Sekoita marinadin ainekset, eli valkosipuli, sokeri, kastikkeet, ketsuppi, seesamiöljy ja inkivääri kulhossa. Lisää siivet ja kääntele, jotta marinadian leviää joka puolelle. Anna maustua, vähintään puolisen tuntia.

Kuumenna uuni 200–225 asteeseen. Nostele siipipalat (leivinpaperilla vuorattuun) uunivuokaan ja paista 30–35 minuuttia. Ripottele kypsien siipien päälle seesaminsiemeniä ja silputtua tuoretta korianteria.
 

 


tiistai 23. kesäkuuta 2020

Kylmä herne-jogurttikeitto


Lämpimään kesään alkukeitoksi sopii kylmä keitto. Netistä löysin ohjeen tähän jugurttipohjaiseen keittoon, mutta muokkasin sitä hitusen. Alkuperäisen ohjeen mukaan keitto tarjoillaan pienten, rapeaksi paistettujen juustokuutioiden ja paahdettujen auringonkukansiementen kera, mutta keitto voi olla hyvää rapeaksi paistettujen pienten leipäkuutioiden ja/tai pienten pekonisuikaleiden kanssa. Ohjeen puolittaa helposti kahdelle. Tilli päämausteena on voimakas, joten kannattaa vähän makustella ja panna sitä oman mieltymyksen mukaan.

 

Neljä annosta

800 g turkkilaista jogurttia

2 pss pakasteherneitä

1–2 sitruunan mehua

mustapippuria

muutama oksa tilliä tai enemmän

0,5 tl suolaa (maun mukaan enemmän)

 

Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittajalla tai monitoimikoneessa tasaiseksi. Anna jäähtyä ja makujen tasaantua jääkaapissa. Tarjoile jonkin rouskuvan kanssa, ks. johdanto.


sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Peruna-tonnikalasalaatti


lautasella peruna-tonnilkalasalaattia ja kananmunaa


Maut imeytyvät hyvin lämpimiin perunoihin, ja yön yli ässehdittyään maut vain paranevat. Tein kevyen aterian peruna-tonnikalasalaatista, jota tukevoitin keittämällä kaveriksi kananmunat. Seuraavana päivänä söimme pienet annokset salaattia keiton alkuruuaksi. Perunana käytin fontana-lajiketta, joka osoittautui oikein sopivaksi. Taidanpa jättää loput kilon pussista itämään ja istutan sitten kesäkuussa perunamaalle.

Noin 500 g perunoita
pari vartta kevätsipulia
noin 1 rkl kapriksia
1 prk tonnikalapaloja öljyssä
noin 100 g pakasteherneitä sulatettuna
kastike:
2 rkl valkoviinietikkaa
n. 2 rkl mietoa oliiviöljyä tai rypsiöljyä
ripaus suolaa
noin 1 tl sinappia
vajaa 1 tl sokeria
mustapippuria myllystä

Lisäksi oman maun mukaan:
keitettyjä kananmunia
vaaleaa leipää

Keitä perunat kypsiksi. Anna hetki jäähtyä. Kuori ja paloittele astiaan. Tee kastike sekoittamalla ainekset esim. kannellisessa purkissa ravistamalla. Kastiketta kannattaa maistaa ja lisätä maun mukaan tai tarvittaessa esimerkiksi lisää etikkaa. Kalasäilykkeestä tulee lisää öljyä. Kaada perunoiden joukkoon. Kääntele. Lisää silputut sipulit, kaprikset ja tonnikala sekä sulatetut herneet. Sekoita ja anna makustua hetki, tai vaikka seuraavaan päivään.

peruna-tonnikalasalaattia lautasella



lauantai 8. helmikuuta 2020

Kasvishernekeitto 2


Vihanneksia kasvishernekeittoa varten. Kuva Tuula Leskinen.



Ruokahävikkiä voi vähentää muun muassa syömällä kaiken minkä on ostanut. Jääkaappiin uhkasi jäädä nahistumaan juureksia edellisviikonlopun kokkailujen jäljiltä. Toinen tapa torjua ruokahävikkiä on ostaa vain tarvittava määrä ruokaa… Kasvisborssia on vielä jemmassa, joten jotakin muuta piti kehitellä. Pitkästä aikaa, ja sopivasti laskiaisen lähestyessä, mieleen juolahti kasvishernekeitto. Herneiden kaveriksi kattilaan laitoin kaikki juurekset ja vihannekset mitä jääkaapista löytyi tuorekurkkua ja perunoita lukuun ottamatta. Jos olisi ollut pala juuriselleriä, olisin laittanut senkin. Maustamiseen käytin samaa metodia: panin kaapista löytynyttä. Liemikuutioita olisi voinut olla enemmän, mutta ensi kerralla sitten. Kasvisliemikuutioiden loputtua heitin perään ainokaisen rasiassa olleen kanaliemikuution.

Tein keiton keltaisista herneistä, ihan vain vaihtelun vuoksi.

Pilkotut kasvikset panin saman tien kattilaan, enkä välittänyt siitä, että suurin osa niistä pehmeni ja suurin osa katosi liemeen. Purutuntumaa keittoon sain lisäämällä keittämisen loppupuolella härkäpapurouhetta. Tätä kirjoittaessa keksin, että härkisvalmiste saattaisi sopia hyvin tähän, mutta se lisättäisiin vasta ihan lopussa.

Sen olen oppinut, että keitto saa välillä kiehua reippaasti, jotta herneiden kuoretkin pehmenevät. Liikaa ei kannata kovalla lämmöllä keittää, jottei keitto pala pohjaan.

Keltaisia kuivattuja herneitä liossa vedessä kattilassa. Kuva Tuula Leskinen.

6–8 annosta
500 g (1 pss) kuivattuja herneitä
vettä liottamiseen
3 l vettä
1 iso sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
pätkä purjoa (jos on)
pari porkkanaa
pala lanttua
palsternakkaa
pala juuriselleriä (jos on)
1–2 dl härkäpapurouhetta (panin 1 dl)
kasvisliemikuutioita (tällä kertaa 1,5 + kanaliemikuutio)
n. 1 rkl provencen yrttisekoitusta
n. 2 tl suolaa
n. 1 tl yrttisuolaa

Liota herneitä vedessä yön yli. Valuta ja huuhtele herneet. Mittaa vesi kattilaan, laita kiehumaan. Lisää herneet ja hienonnetut/kuutioidut kasvikset. Anna kiehua (kansi raollaan) hetki ja lisää mausteita. Sekoita välillä pohjaa myöten. Kun keitto on kiehunut lähemmäs kaksi tuntia, tai vaikka enemmänkin, lisää joukkoon varttitunnin keittämisen vaativa härkäpapurouhe. Lopuksi tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Kasvishernekeittoa lautasella. Kuva Tuula Leskinen.