Jotenkin
tutunkuuloinen oli ohje kanasta ja 40 valkosipulinkynnestä uudessa (2016),
kirjastosta lainaamassani Meri-Tuuli
Lindströmin Pataruokaa-kirjassa.
Alkuperäinen ohje on tietenkin teillä tietymättömillä, mutta innostuin
kokeilemaan Lindströmin ohjetta, ja hyväksi havaitsin. Tätä teen aivan varmasti
uudestaan. Ohjeessa käytetään kanaa, mutta ostin marketista tuoreen broilerin.
Padan kypsyessä oli niin paljon muuta tekemistä, että kypsentäminen venyi, ja
venyi, mutta tuloksena oli todella hyviä makuja. Eli kypsää tulee
lyhyemmässäkin ajassa! Kirjan ohjeessa käytetään puikuloita, mutta kellarissa
sattui olemaan vielä kesän jäljiltä siikliä omasta maasta. Ohjeessa ei ollut
myöskään porkkanaa, mutta se sopi siihen hyvin. Lisäksi laitoin kirjan ohjetta
vähemmän voita. Tein nahan alle laitettavasta voista maustevoin lisäämällä
siihen sitruunamehua, hieman suolaa ja pippuria ja pusertamalla pari valkosipulinkynttä.
Valkosipulikanan voi tehdä myös ilman voita, käyttämällä oliiviöljyä sen
sijaan, mausteeksi sopii silloin myös pari desiä valkoviiniä. Broileri
ruskistetaan ensin kevyesti oliiviöljyssä ja sitten siirretään pataan (Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjan tapaan).
Söimme
pataa kahdestaan, ja broilerista jäi sopivasti kypsää lihaa keltaista broilerikeittoa varten.
1
kokonainen (luomu)kana tai broileri
75
g voita
1
sitruuna
40
valkosipulinkynttä
600
g (puikula)perunoita (tai sopiva määrä kahdelle)
1
iso porkkana tai 2 pienempää
timjamia
suolaa
mustapippuria
Pane
uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori valkosipulinkynnet. Tee maustevoi noin 50
grammasta voita sekoittamalla siihen muutama puserrus sitruunamehua, rippunen
suolaa, vähän pippuria ja pari valkosipulinkynttä murskattuna. Huuhtele
broileri ja valuta. Ripottele vatsaonteloon pari teelusikallista suolaa. Avaa
sormilla nahka rintafileiden ja reisien päältä, työnnä nahan alle maustevoita.
Levitä voi nahan päältä sivelemällä. Suolaa ja pippuroi broilerin pintapuoli.
Leikkaa sitruuna pituussuunnassa neljään osaan ja laita niistä kaksi broilerin
sisään. Tunge sisään myös kymmenkunta kynttä. Sido broilerin jalat
paistinarulla tai esim. kalastajalangalla. Käännä siivet toiselle puolelle. Laita
loput voista pataan, voitele se, ja pyörittele perunoita ja porkkanoita lopussa
voissa. Asettele perunat ja porkkanat reunoille, lisää myös loput valkosipulit.
Asettele broileri keskelle pataa. Lisää timjaminoksia ja sitruunaviipaleet.
Peitä kannella ja kypsennä vähintään 1,5 tuntia. (Tämän jälkeen haudutin pataa
150 asteessa puolisen tuntia). Ota sitten kansi pois, nosta lämpötila 200
asteeseen ja anna broilerin pinnan ruskistua. Aikaa menee 15–20 minuuttia. Ota
pata uunista, maistele lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Nosta perunat, valkosipulit,
porkkanat ja broileri tarjoiluvadille. Perunoita voi hieman muusata
herkulliseen liemeen jo tässä vaiheessa, mutta sen voi tehdä lautasellakin.
Nam. Myös valkosipulit pehmenevät maistuviksi liemessä.