Viikonlopun
tai vaikkapa loman aamua voi juhlistaa tuoreilla sämpylöillä. Taikina tehdään
edellisenä iltana. Sämpylät leivotaan valmiiksi pellille, joka viedään yöksi
joko jääkaappiin tai sopivan sään salliessa parvekkeelle. Ohjeeni on hieman
muokattu Saara Törmän Saa vaivata -kirjan ohjeesta ja sitä on
helppo muutella kaapista löytyvien puurohiutaleiden ja jauhojen mukaan.
Kymmenen sämpylää
¼
pakettia hiivaa tai ½ pss kuivahiivaa
3
dl kylmää maitoa tai vettä
2
rkl öljyä
vajaa
1 tl suolaa
1
rkl hunajaa tai siirappia
1
dl kaura- tai muita puurohiutaleita
6,5
dl hiivaleipävehnäjauhoja tai esimerkiksi osa täysjyvää ja osa tavallisia
vehnäjauhoja
Liota
hiiva kylmään nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää nesteeseen
suola, siirappi, öljy ja kaurahiutaleet. Lisää jauhot vähitellen vaivaten.
Vaivaa taikinaa kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista. Taikinan on tarkoitus
jäädä pehmeäksi. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja leivo siitä
kymmenen sämpylää. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle
jauhoja ja peitä leivinliinalla, laita viileään. Aamulla nosta sämpyläpelti
huoneenlämpöön uunin lämpiämisen ajaksi. Paista sämpylöitä 250 asteessa 10–15
minuuttia.