Vaihtelua
sämpylöihin saa käyttämällä taikinaan rahkaa. Pehmeät sämpylät sopivat erityisen
hyvin kasvissosekeiton kaveriksi. Taikina on tavallista tarttuvampaa, mikä
kannattaa ottaa huomioon leivottaessa, eli käytännössä ei pidä menettää hermoja
jos vaivatessa taikina ei hevin ala irrota käsistä ja kulhosta. Ohje on Kodin
Kuvalehden Kodin parhaat leivät -erillisjulkaisusta
vuodelta 1997.
16 sämpylää
2 dl vettä
25 g hiivaa
1 muna
1 tlk (250 g) rahkaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
7 – 8 dl vehnäjauhoja (osa
täysjyvävehnäjauhoja)
25 g pehmeää voita tai öljyä
voiteluun munaa
pinnalle
unikonsiemeniä
Liuota hiiva
kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa mukaan muna, rahka, mausteet ja osa jauhoista.
Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää loppuvaiheessa rasva. Anna kohota liinan
alla.
Tee taikinasta
tanko ja jaa se 16 palaan. Pyöritä sämpylöiksi ja nosta pellille leivinpaperin
päälle kohoamaan. Voitele sämpylät ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista
225 asteessa noin 15 minuuttia.