torstai 6. lokakuuta 2016

Rahkasämpylät



Vaihtelua sämpylöihin saa käyttämällä taikinaan rahkaa. Pehmeät sämpylät sopivat erityisen hyvin kasvissosekeiton kaveriksi. Taikina on tavallista tarttuvampaa, mikä kannattaa ottaa huomioon leivottaessa, eli käytännössä ei pidä menettää hermoja jos vaivatessa taikina ei hevin ala irrota käsistä ja kulhosta. Ohje on Kodin Kuvalehden Kodin parhaat leivät -erillisjulkaisusta vuodelta 1997.

16 sämpylää
2 dl vettä
25 g hiivaa
1 muna
1 tlk (250 g) rahkaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
7 – 8 dl vehnäjauhoja (osa täysjyvävehnäjauhoja)
25 g pehmeää voita tai öljyä
voiteluun munaa
pinnalle unikonsiemeniä



Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa mukaan muna, rahka, mausteet ja osa jauhoista. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää loppuvaiheessa rasva. Anna kohota liinan alla.

Tee taikinasta tanko ja jaa se 16 palaan. Pyöritä sämpylöiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle kohoamaan. Voitele sämpylät ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.