Parsa
on ihana kevään merkki ja se onkin monipuolinen satokausikasvis. Risotto ei ole
parsaruokien keveimmästä päästä, mutta onhan se hyvää. Parsarisoton voi tehdä
monella tavalla. Viime vuonna tein sitä italialaisen keittokirjan ohjeen
mukaan, ja siinä parsat keitetään ensin kokonaisina ja vasta sitten niistä
leikataan kovat päät pois. Nuppuosat paistetaan erikseen voissa. Tänä vuonna
napsasin varsista puumaiset osat heti pois ja keitin parsan pätkittynä
suolavedessä. Vihreyttä risottoon lisäsin pakasteherneillä, koska niitä sattui
olemaan pakastimessa puolikas pussillinen. Riisin määrän otin riisipaketissa
olleesta ohjeesta.
Neljä annosta:
500
g eli nippu vihreää parsaa
320
g risottoriisiä
1–1,25
l kasvis- tai kanalientä kuutioista valmistettuna
1
sipuli
½ pss
pakasteherneitä (jos on)
40
g voita, josta osan voi korvata öljyllä
1–2
dl valkoviiniä (jos on, viinin voi korvata lisäämällä kasvislientä ja 1–2 rkl
valkoviinietikkaa tai sitruunamehua)
vastaraastettua
parmesaania
maun
mukaan suolaa ja pippuria
Napsi
parsoista puumainen tyviosa pois. Kuori tarvittaessa alaosaa. Leikkaa parsat
pätkiksi. Kypsennä suolatussa vedessä muutama minuutti. Valuta ja ota latvaosat
talteen erikseen. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota siinä
sipulit. Lisää riisi ja anna senkin kuullottua. Lisää sitten viini ja anna sen
haihtua. Lisää sitten kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja annan liemen
imeytyä riiseihin ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. Riisien kypsymiseen
menee aikaa noin 18 minuuttia. Lientä on hyvä varata hieman enemmän kuin mikä
ohjeessa on minimimäärä, joko korvaamaan valkoviiniä tai varmistamaan riisin
kypsyminen. Lisää parsanvarret (ja sulatetut herneet) vähän ennen risoton
valmistumista. Lisää lopussa parsojen nuput, raastettu parmesaani (osan
juustoraasteesta voi säästää pöydässä tarjottavaksi) ja maun mukaan vielä
muutama nokare voita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Parsat mukaan keittämättä:
Lisää
lyhyeksi pätkiksi leikatut parsanvarret ja kypsennä niitä hetki sipulien
kanssa. Lisää sitten riisi ja kuullota se. Lisää liemi. Lisää parsojen
nuppupäät viitisen minuuttia ennen risoton valmistumista.