tiistai 2. toukokuuta 2017

Suolasieni-jauhelihamuhennos



Suolaan säilöttyjä rouskuja voi käyttää jauhelihan jatkeena kastikkeeseen tai muhennokseen. Hyvä käyttötapa suolasienille, jos salaatti kyllästyttää. Ohje löytyi Sieniherkkujen pikkujättiläisestä, Hulluna sieniin -kirjasta (WSOY, 7. p. 2005, toim. Vuokko Hosia, Sirpa Westerholm). Vähensin ohjeesta rasvaa ja lisäsin reilusti tomaattipyrettä ja jauhelihaa.

2 rkl voita, n. 30 g
300 g paistijauhelihaa
1 sipuli
2–3 dl liotettuja suolasieniä
1,5 rkl vehnäjauhoja
3 dl lihalientä tai vettä
1 dl ranskankermaa (tai ruokakermaa)
pippuria
1 prk tomaattipyrettä


Liota suolasieniä yön yli väljässä vedessä, tai keitä huuhdeltuja sieniä n. 2 litrassa vettä 10 minuuttia ja jäähdytä kylmässä vedessä. Silppua sipuli ja ruskista se yhdessä jauhelihan kanssa voissa. Silppua sieniä pienemmäksi ja lisää pannulle. Ripottele jauhot sekaan, sekoita tasaiseksi ja anna jauhojen kypsyä hetki. Lisää sitten lihaliemi sekoittaen. Lisää myös ranskankerma ja tomaattipyre. Anna hautua viitisen minuuttia. Mausta pippurilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai makaronien kanssa.