Suolaan säilötyistä rouskuista tulee
yleensä tehtyä tuoresienten tapaan salaattia leivän päälle, eli
liotetut sienet silputaan sipulin kanssa, sekoitetaan esim.
kermaviiliin ja maustetaan mustapippurilla. Vaihtoehtoisen
leivänpäällystän löysin Sieniherkkujen pikkujättiläisestä,
Hulluna sieniin -kirjasta (WSOY, 7. p. 2005, toim. Vuokko
Hosia, Sirpa Westerholm). Tarjosin toisena alkuruokana vappuaaton
aterialla. Liekö nälällä ollut osuutta asiaan, mutta kaikki
pitivät näistä.
Neljälle
2–3 dl suolasieniä
1 pieni sipuli
1 dl persilja-tilliseosta ja
sellerinlehtiä
valkopippuria
1–2 rkl öljyä
kermaviiliä
ruisleipää tai vuokaleipää
Liota suolasienet yön yli väljässä
vedessä tai keitä huuhdeltuja sieniä n. 2 litrassa vettä 10
minuuttia ja jäähdytä kylmässä vedessä. Silppua sieniä vähän
pienemmäksi. Silppua myös sipuli ja yrtit. Laita kaikki yhtä aikaa
pannulle kuumaan öljyyn ja jauha pippuria päälle. Sekoittele
kunnes sipuli on pehmentynyt. Paahda leivät, siirrä lautaselle ja
jaa paistos leipien päälle. Laita halutessasi ruokalusikallinen
kermaviiliä kunkin leivän päälle, mutta maistuu hyvälle
ilmankin.