tiistai 2. toukokuuta 2017

Suolasienivoileipä



Suolaan säilötyistä rouskuista tulee yleensä tehtyä tuoresienten tapaan salaattia leivän päälle, eli liotetut sienet silputaan sipulin kanssa, sekoitetaan esim. kermaviiliin ja maustetaan mustapippurilla. Vaihtoehtoisen leivänpäällystän löysin Sieniherkkujen pikkujättiläisestä, Hulluna sieniin -kirjasta (WSOY, 7. p. 2005, toim. Vuokko Hosia, Sirpa Westerholm). Tarjosin toisena alkuruokana vappuaaton aterialla. Liekö nälällä ollut osuutta asiaan, mutta kaikki pitivät näistä.

Neljälle
2–3 dl suolasieniä
1 pieni sipuli
1 dl persilja-tilliseosta ja sellerinlehtiä
valkopippuria
1–2 rkl öljyä
kermaviiliä
ruisleipää tai vuokaleipää

Liota suolasienet yön yli väljässä vedessä tai keitä huuhdeltuja sieniä n. 2 litrassa vettä 10 minuuttia ja jäähdytä kylmässä vedessä. Silppua sieniä vähän pienemmäksi. Silppua myös sipuli ja yrtit. Laita kaikki yhtä aikaa pannulle kuumaan öljyyn ja jauha pippuria päälle. Sekoittele kunnes sipuli on pehmentynyt. Paahda leivät, siirrä lautaselle ja jaa paistos leipien päälle. Laita halutessasi ruokalusikallinen kermaviiliä kunkin leivän päälle, mutta maistuu hyvälle ilmankin.