Avokadoleipä oikealla. |
Askartelin juhannuksen ruokapöytään
alklupaloiksi pari voileipää. Avokadon ja fenkolin maut natsaavat
loistavasti yhteen. Tämänkin herkullisen voileivän ohje löytyy
Adam Aamannin Aamanns smørrebrød
-kirjasta. Hillotun
fenkolin takia voileipä ei synny käden käänteessä.
Neljä
voileipää
kourallinen
lehtikaalta
pieni
punasipuli
1
rkl hyvää oliiviöljyä (alkuperäisessä ohjeessa kylmäpuristettua
rapsiöljyä)
½
sitruunan mehu
2
isoa kypsää avokadoa
merisuolaa
mustapippuria
myllystä
4
rkl sitruunamajoneesia
hillottua
fenkolia
4
rkl rapeita ruisleipämuruja
4
viipaletta ruisleipää
Hillottu
fenkoli
2
fenkolia
1
rkl suolaa
½
rkl fenkolinsiemeniä
½
rkl korianteria
5
oksaa timjamia
2
dl (omena)viinietikkaa
2
dl vettä
1
dl sokeria
Leikkaa
fenkolit mandoliinilla ohuiksi suikaleiksi. Sekoita suola joukkoon ja
anna fenkolien valua siivilässä puolisen tuntia. Kiehauta muut
ainekset kattilassa. Käytin liemeen valkoviinietikkaa. Huuhtaise
fenkolit ja puristele mahdollisimman kuiviksi. Laita fenkolit
lasipurkkiin ja siivilöi lämmin liemi päälle. Jäähdytä ja pidä
jääkaapissa yön yli.
Huuhtele
lehtikaalet ja silppua mahdollisimman hienoksi. Pilko myös sipuli
mahdollisimman pieneksi ja yhdistä lehtikaalisilpun kanssa. Sekoita
öljy, suola, pippuri ja vähän sitruunamehua, lisää sitten
kaali-sipuliseokseen.
Halkaise
avokadot, irrota siemenet ja kuori. Viipaloi. Kääntele viipaleet
sitruunamehussa, lisää suolaa ja pippuria. Mausta majoneesi
sitruunamehulla ja kuoriraasteella.
Voitele
leivät majoneesilla ja laita päälle avokadoviipaleet. Laita
avokadoviipaleiden päälle lehtikaali-sipuliseosta ja hillottua
fenkolia. Ripottele lopuksi päälle rapeita ruisleivänmuruja.
Jos
hillottua fenkolia jää yli, niin se sopii hyvin grillatun lohen
kanssa!