Tämä ohje löytyy reseptivihkostani nimellä Umpihyvä salaatti. Teen sitä joka alkukesä, kun varhaiskaalia saa kaupoista. Määrät ovat suuntaa-antavia, eli niitä voi vaihdella mieltymysten ja kotona olevien tarvikkeiden mukaan. Nykyaikana ei suositella tonnikalan syöntiä, joten toisinaan korvaan kalan valmispapusäilykkeellä, kuten esimerkiksi papusekoituksella tai isoilla valkoisilla pavuilla. Papuja voi lisätä vaikka laittaisi tonnikalaakin. Ruokaisuutta saa vielä lisää raejuustolla, jota laita valmiin annoksen päälle. Vaikka salaattipohjaan tulee kastike, tursautan toisinaan annoksen päälle kaupasta ostettua valmista salaattikastiketta lisämakua (ja -rasvaa) antamaan.
uutta kaalta,
esim. pienehkö kerä kokonaan
uusia sipuleja,
esim. viiden sipulin nippu
kurkkua, noin
puolikas
tomaatteja 2–3
tonnikalaa1 prk
vedessä tai öljyssä
kastike,
esimerkiksi:
3 rkl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
½ tl sokeria
vähän
mustapippuria myllystä
n. 1 tl
(dijon)sinappia
Leikkaa
kaali veitsellä mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja silppua suikaleet
pienemmiksi. Siirrä isoon kulhoon. Lisää pieneksi silputtua sipulia ja
kuutioiksi leikatut kurkut ja tomaatit. Lisää tonnikala. Sekoita. Tee kastike
ja makustele, joskus se voi tarvita hitusen vettä taittamaan etikkaa, toisinaan
enemmän etikkaa sopivan terävyyden löytämiseksi. Lisää kastike. Anna jäähtyä ja
makustua jääkaapissa.