tiistai 20. kesäkuuta 2017

Varhaiskaalisalaatti


Tämä ohje löytyy reseptivihkostani nimellä Umpihyvä salaatti. Teen sitä joka alkukesä, kun varhaiskaalia saa kaupoista. Määrät ovat suuntaa-antavia, eli niitä voi vaihdella mieltymysten ja kotona olevien tarvikkeiden mukaan. Nykyaikana ei suositella tonnikalan syöntiä, joten toisinaan korvaan kalan valmispapusäilykkeellä, kuten esimerkiksi papusekoituksella tai isoilla valkoisilla pavuilla. Papuja voi lisätä vaikka laittaisi tonnikalaakin. Ruokaisuutta saa vielä lisää raejuustolla, jota laita valmiin annoksen päälle. Vaikka salaattipohjaan tulee kastike, tursautan toisinaan annoksen päälle kaupasta ostettua valmista salaattikastiketta lisämakua (ja -rasvaa) antamaan.
 



uutta kaalta, esim. pienehkö kerä kokonaan
uusia sipuleja, esim. viiden sipulin nippu
kurkkua, noin puolikas
tomaatteja 2–3
tonnikalaa1 prk vedessä tai öljyssä

kastike, esimerkiksi:
3 rkl öljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
½ tl sokeria
vähän mustapippuria myllystä
n. 1 tl (dijon)sinappia

Leikkaa kaali veitsellä mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja silppua suikaleet pienemmiksi. Siirrä isoon kulhoon. Lisää pieneksi silputtua sipulia ja kuutioiksi leikatut kurkut ja tomaatit. Lisää tonnikala. Sekoita. Tee kastike ja makustele, joskus se voi tarvita hitusen vettä taittamaan etikkaa, toisinaan enemmän etikkaa sopivan terävyyden löytämiseksi. Lisää kastike. Anna jäähtyä ja makustua jääkaapissa.