Perunavoileipä vasemmalla. |
Kööpenhaminasta ostamani Adam
Aamannin Aamanns smørrebrød
-kirja on osoittautunut antoisaksi. Tein juhannuksen alkuruuaksi
kaksi erilaista voileipää, molemmat kasvisversioita. Voileivät
vaativat melko paljon esivalmisteluja ja erilaisia työvaiheita,
mutta maku palkitsee vaivan! Tein näiden perunaleipien kaveriksi
fenkoli-avokadovoileivät.
Majoneesi
kannattaa tehdä ensin.
4
annosta
400
g uusia perunoita
retiisejä
ruohosipulia
2
rkl rapeita ruisleipämuruja
4
viipaletta ruisleipää
Pese
perunat hyvin ja keitä kypsiksi. Keitin uudet perunat vanhalla
hyväksi havaitulla tavalla, eli perunat laitetaan kiehuvaan,
suolattuun veteen ja keitetään kypsiksi. Kypsät perunat
höyrytetään kuiviksi kattilassa. Annetaan jäähtyä.
Tee
rapeat leivänmurut: raasta ensin leipä tai leikkaa se veitsellä
mahdollisimman pieniksi paloiksi. Kuumenna paistinpannussa runsaasti
voita ja paista leipämurujut rapeiksi. Anna jäähtyä talouspaperin
päällä.
Viipaloi
retiisit mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Huuhtele nopeasti
mahdollisimman kylmällä vedellä. Kuivaa talouspaperilla (tai käytä
salaattilinkoa).
Voitele
leipäviipaleet ohuelti majoneesilla. Laita päälle perunaviipaleita
(kantapalat voi jättää muuta käyttöä varten) ja niiden päälle
majoneesia. Lisää retiisejä, ruohosipulia ja leipämuruja.