Juhannuksen alkukeitoksi piti tänä
vuonna keksiä jotakin ihan muuta kun korvasienet jäivät keräämättä
ja niin ollen perinteinen juhannuksen korvasienikeitto tekemättä.
Löysin Italian reissun tuliaisena tuodusta keittokirjasta hyvältä
kuulostavan kesäkurpitsakeiton ohjeen. Ja hyvää keitto olikin.
Parmesaaniraaste keiton pinnalla toi tarvittavaa särmää makuun,
jossa minttu täydensi mietoa kesäkurpitsaa.
Lisukkeeksi syntyivät täydelliset
rapeat leipäset vähän kuin vahingossa. Leikkasin päivän vanhan
patongin vinoiksi viipaleiksi, pyyhkäisin pinnan valkosipulinkynnen
puolikkalla ja sivelin päälle oliiviöljyä. Uuni oli kuumenemassa
reiluun 200 asteeseen ja uunissa hetken oltuaan leivät olivat
ruskistuneet kevyesti ja rapsakoituneet. Läheltä piti etteivät
kärähtäneet.
Neljälle
4 pientä tai 3,5 keskikokoista
kesäkurpitsaa (vajaa kilo)
4 rkl hyvää oliiviöljyä
1–2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
5 dl kasvislientä
150 g ricottajuustoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl silputtua minttua
suolaa ja pippuria
pinnalle parmesaaniraastetta
Huuhtele ja pilko kesäkurpitsat.
Hauduta kesäkurpitsapaloja ja sipuleja öljyssä miedolla lämmöllä
kattilassa. Lisää hetken kuluttua minttusilppu ja sekoittele
edelleen. Kun kesäkurpitsat ja sipulit ovat pehmenneet, lisää
liemi ja soseuta sauvasekoittajalla. Kuumenna. Sekoita vehnäjauhot
tuorejuustoon ja lisää hyvin sekoittaen keittoon. Anna kiehua
pienellä lämmöllä kymmenkunta minuuttia. Mausta suolalla ja
pippurilla. Ripottele keittoannoksen päälle parmesaaniraastetta.