Marinoin
broilerin paistileikkeitä Aura
Liimataisen Kotiruokaa-kirjasta
löytämäni ohjeen mukaan. Oikeastaan marinadiin olisi pitänyt laittaa
suikaleiksi leikattuja rintaleikkeitä ja grillata ne sitten. Kaupasta kuitenkin
lähti mukaan paistileikepaketti, ja koska grillin virittäminen ei innostanut,
paistoin leikkeet uunissa. Aivan erinomaisen hyvää tuli. Tarjoilin broilerit kirjan
ohjeen mukaisesti keitetyn (basmati)riisin, hillosipulien ja kirpeän pikkelssin
(kurpitsapikkelssi) kanssa.
Syöjiä
oli kaksi, mutta broileripaketista (600 g) riitti neljään ateriaan. Seuraavana
päivänä lämmitin broilerit pannulla ja tarjosin lisäksi seesamiriisiä
intialaisittain. Keitin basmatiriisiä pakkauksen mukaan neljä annosta, ja
seuraavana päivän paistoin riisit mausteiden kera broilerilämmityksen
kaveriksi. Aivan ihania oli makuja siinäkin. Broilerit olivat makustuneet vielä
lisää yön yli jääkapissa oltuaan.
Neljä annosta
800 g broilerin
rintaleikkeitä, luut mukana
vaihtoehtoisesti
muuta luutonta broilerin lihaa, mutta vähemmän, 400–600 g
Marinadi:
1 dl öljyä
3–4 valkosipulinkynttä
1–2 tl
chilijauhetta (tai sambal oelek -tahnaa)
1 pieni sipuli
¾ dl maapähkinöitä
½ tl suolaa
1 tl kurkumaa
2 tl jauhettua
korianteria
2 rkl
soijakastiketta
1 rkl hunajaa
1–2 dl vettä
Irrota
lihat luista ja leikkaa suikaleiksi, kirjan ohjeessa sanotaan. Käyttämäni lihat
olivat luuttomia ja suhteellisen pieniä pihvejä, annoin olla sellaisenaan,
koska en aikonut tehdä niistä vartaita.
Kuori
ja hienonna valkosipulit ja sipuli. Murskaa maapähkinät (morttelissa tai
veitsellä rouhien). Kuumenna öljy pannulla tai kattilassa ja ruskista siinä kevyesti
sipulia, valkosipulia ja maapähkinöitä. Lisää mausteet ja lopuksi vesi. Keitä
hetki. Anna jäähtyä.
Laita
broilerit vahvaan muovipussiin (kaupasta saa käteviä 3 litran vahvoja
pakastepusseja tähän tarkoitukseen) ja kaada marinadi pussiin. Kääntele pussin
ulkopuolelta broilerit kauttaaltaan marinadiin. Sulje pussi ja jätä sinne
mahdollisimman vähän ilmaa. Laita jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi,
mielellään vaikka yön yli. Laita pussi syvälle lautaselle, jos et luota pussin
pitävyyteen.
Pujottele
lihat vartaisiin ja grillaa, tai paista leivinpaperilla vuoratussa uunivuoassa
noin 20 minuuttia 200 asteessa. Älä pyyhi pois marinadia. Sattuneesta syystä
pudotin uunin lämmön varttitunnin jälkeen 175 asteeseen ja annoin lihojen olla
uunissa pidempään. Eivät onneksi kuivuneet, vaan pysyivät mehevinä. Pannulle
kertyi marinadista kastikkeeksi sopivaa nestettä.
Tarjoa
broilerit keitetyn riisin, hillosipulien ja kirpeän pikkelssin kanssa.
Seuraavana
päivänä tein ylijääneestä riisistä seesamiriisiä ja lämmitin loput broilerit,
ohje linkin takana.