Teki
mieli kokkailla jotakin erikoista kesäisen lauantain ja vieraiden kunniaksi.
Idean seitanpihveihin sain ystäväni Facebookissa jakamasta linkistä. Kyse oli Chokochili-bloginBBQ-seitanpihveistä grilliin. Ohjeessa on hyvältä vaikuttava ohje
marinadin lisäksi itse pihveihin, mutta oikaisin, ja ostin seitanpihviainekset
pussissa. Aineksia oli reilu pari sataa grammaa, ja siitä riitti viidelle
syöjälle (vain yksi kasvissyöjä, lihansyöjille oli muutakin tarjolla) ja vielä
jäi koirallekin vähäsen maisteltavaa. Valmisaineksissa on sekin hyvä puoli,
ettei kaappiin jää happanemaan gluteenijauhoja, jos aivan heti ei tulisikaan
innostusta tehdä seitania uudestaan.
Saapa
nähdä jääkö valmis grillauskastike jääkaapin uumeniin, vai muistanko käyttää
sitä johonkin. Ostamassani kastikkeessa on erityisen vahva maku, enkä ole aivan
varma, onko se minulle mieluinen. Joka tapauksessa kuva kastikkeesta saa olla
tämän ohjeen kuvana. Kävi nimittäin niin, että pihvit katosivat parempiin
suihin ennen kuin hoksasin käyttää kameraa. En todellakaan aio tehdä pihvejä
heti uudelleen vain kuvan takia. Seitanpihvit näyttävät valmiina samoilta kuin
jos ne olisi tehty broilerin fileepihveistä ja käytetty tummaa marinadia/kastiketta.
Seitanpihveissä
on melko vahva gluteenin maku, mutta se peittyy kohtuullisen hyvin voimakkaaseen
marinadiin. Ehkä kikhernejauhoja lisäämällä makua voi edelleen lieventää.
Pihvien koostumus on melko sitkeää, ja jäin miettimään, auttaisiko rouheisuutta
lisäävän aineksen (hernerouhe?) lisääminen. Joka tapauksessa seitanpihvit
päihittävät niin koostumuksensa kuin makunsa puolesta grillattavat kasvisnakit
tms.
En
noudattanut yleistä ja pussissakin ollutta ohjetta keittää seitanpötkö tai
siitä leikatut viipaleet mausteliemessä ennen paistamista, vaan laitoin
Chokochili-blogin ohjeen mukaan pihveiksi leikatut seitanit uunipellille
leivinpaperin päälle ja kypsensin ne uunissa marinadin kanssa. Tämän vaiheen
tein edellisenä päivänä.
Seuraavana
päivänä paistoin pihvit ulkona muurikalla (kaasupoltin käytössä) ja tarjoilin lisukkeeksi coleslawta ja niin
ikään muurikalla paistettuja polentapaloja. Tarkoitus oli sivellä pihvejä
paistamisen aikana säästyneellä marinadilla, mutta unohdin purkin jääkaappiin.
Unohduksesta ei ollut haittaa.
Kaapissa
ei ollut Bourbon-viskiä, joten laitoin sitä jota oli, eli ei-niin-savuisen-makuista.
Minulla ei myöskään ollut kuivattua rosmariinia, joten käytin keittiöni
yleismaustetta, eli Provencen yrttisekoitusta. Alkuperäisen marinadin ohjeen
valkosipulijauheen korvasin tuoreella. Vaahterasiirappia oli valmiiksi kotona,
mutta jos sitä ei olisi ollut, olisin ehkä käyttänyt vaaleaa leivontasiirappia.
Ainoa ostamani tarvike oli valmiskastike, jota pitänee käyttää seuraavaksi
grillattavan broilerin mausteeksi.
Marinadi
1,5 dl valmista savunmakuista
grillauskastiketta
1,5 dl vettä
0,5 dl rypsiöljyä
0,75 dl
vaahterasiirappia
0,5 dl
Bourbon-viskiä
1–2 valkosipulin
kynttä puristettuna
1 tl suolaa
1 tl kuivattua
rosmariinia (Provencen yrttejä)
Laita
uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Valmista
ensin seitanpihvit, joko valmispakkauksesta tai jonkin netistä löytyvän ohjeen
mukaan, mutta älä keitä taikinaa, vaan leikkaa se viipaleiksi. Taputtele pihvit
sopivan kokoisiksi ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle.
Sekoita
kaikki marinadin ainekset ja kaada se pellille pihvien päälle.
Paista
pihvejä uunissa noin 20 minuuttia. Valele pihvejä marinadilla 1–2 kertaa
paistamisen aikana. Jos tarkoitus ei ole grillata, eikä marinadikastike ei ole
riittävän siirappista, tai pihvit ole saaneet väriä pintaansa, voi käyttää
uunin grillivastusta. Jos pihvit vielä grillataan, voi niitä sivellä pellille
jääneellä marinadilla.
Paljastetaan,
että ostin pihviainekset Ruohonjuuresta, vaikka tämä päivitys ei olekaan ns.
kaupallinen yhteistyö. Samasta kaupasta löytyy myös gluteeni- ja
kikhernejauhoja.