Sen
muutaman kerran, kun olen tehnyt kaalikääryleitä, olen saanut todeta ohjeiden
ja todellisuuden välisen ristiriidan. Mistään ohjeesta ei käy ilmi kuinka
suuritöisiä kaalikääryleet loppujen lopuksi ovat. Into tehdä kaalikääryleitä
katosi muutamaksi vuodeksi erehdyttyäni laittamaan täytteeseen melko rasvaista
(luomu)nautajauhelihaa ja keitettyjä rikottuja ohrasuurimoita. Maku ei ollut
sitä mitä äidin tekemissä. Viimeksi tällä ohjeella tehdessäni kaalikääryleet
onnistuivat hyvin.
Noin
22 käärylettä
iso kaali
400 g kevyttä sika-nauta-
tai nauta-sika-jauhelihaa
1 dl riisiä, keitettynä
pari desiä
1 sipuli
kuivattua meiramia
suolaa
mustapippuria
siirappia
Valeluliemi
noin 1 dl kaalin
keitinlientä
2–3 rkl siirappia
puolisen desiä kermaa
Ota
esiin iso kattila, sellainen, johon kaali mahtuu. Koverra kaalin kantaa
mahdollisimman paljon pois, koska se helpottaa lehtien irrottamista. Laita
kaali kattilaan, lisää vettä ja kiehauta. Lisää keitinveteen vähän suolaa. Anna
kiehua kannen alla, mutta tarkkaile uloimpien lehtien kypsymistä. Ilmeisesti en
osannut kovertaa kantaa tarpeeksi hyvin, sillä lehdet lähtivät kaikkea muuta
kuin kätevästi irti. Painavaa kaalia oli vaikeaa käännellä, eikä edes
leikkuulaudalle nostaminen sujunut vaikeuksitta. Lopulta kuitenkin sain yli 20
kappaletta isoimpia lehtiä irrotettua ja valutettua. Annoin pieneksi
kutistuneen kaalinpään vielä kiehua jonkin aikaa.
Jotkut
keittävät riisin (tai vaihtoehtoisesti ohran) kaalin keitinvedessä, mutta minä
laitoin riisit kiehumaan samaan aikaan kuin kaalinkin. Käytin tavallista
pitkäjyväistä riisiä.
Ohensin
hieman jäähtyneistä lehdistä lehtiruotia varovasti veitsellä leikaten.
Täytteen
tein sekoittamalla jauhelihaan teelusikallisen suolaa, valutetut kypsät riisit,
pieneksi silputun sipulin (sipulisilppua on kätevä kypsentää mikrossa
öljytilkan tai voinokareen kanssa muutaman minuutin ajan) ja silpuksi leikatun
lopun kaalin, siis sen, joka jäi kääreeksi irrotettujen lehtien jälkeen
jäljelle. Kaalisilppua tarvitaan täytteeksi noin kolme desiä, eli kaalia
saattaa jäädä vielä johonkin muuhun ruokaan laitettavaksi (kasviskeittoon
esimerkiksi). Mausteeksi suolan lisäksi mustapippuria, kuivattua meiramia ja
loraus siirappia. Joissakin ohjeissa täytteeseen laitetaan muna tai munia,
mutta jätin ne pois.
Laita
uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja voitele syvä uunipannu. Laita reilu
ruokalusikallinen täytettä lehdelle ja taittele lehti paketiksi. Laita
kääryleet vieri viereen pannulle. Valele päälle reilusti tummaa siirappia.
Paista jonkin aikaa, noin puoli tuntia, tai kunnes pinta saa vähän väriä.
Laske
lämpötila 175 asteeseen, kääntele kääryleitä ja valele valeluliemellä. Toista
kääntely ja valelu noin puolen tunnin välein. Lämpö voi olla vieläkin
alhaisempi. Kypsennä noin puolitoista tuntia tai kaksi tuntia. Kääryleitä
kannattaa tarkkailla paistamisen loppuvaiheessa ja valella niitä ahkerammin
lopussa. Kun kääryleet ovat saaneet ihanan tumman (ei sentään liian!), ovat ne
valmiita.
Kyytipojaksi
voi keittää puikulapottua. Puolukkahillo on ehdoton lisuke.