Leipätaikina
on siitä mukava, että sitä voi muokata sen mukaan mitä makuja tekee mieli ja
mitä aineksia löytyy kaapista. Tähän leipään ei tullut mitään makeuttajaa,
kuten esimerkiksi lusikallista siirappia, mutta mikään ei estä sitä lisäämästä.
Leseet ovat myös vaihdettavissa jauhoihin tai ruisleseet vehnäleseisiin yms.
Minulla
on tapana pakastaa tuoretta leipää viipaleina. Tästäkin leivästä sain kahdelle
syöjälle ensin lämpimäisiä kuusi viipaletta, ja pakkaseen laitoin kolme kuuden
viipaleen pussia.
1
leipä
3 dl vettä
20–25 g hiivaa
1–1,5 tl suolaa
0,5–0,75 dl öljyä
0,5 dl ruisleseitä
1 dl kaurahiutaleita
1 dl grahamjauhoja (jos
on)
5–6 dl vehnäjauhoja
Yleensä
hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen, mutta tällä kertaa tein niin, että
ensin laitoin kulhoon leseet ja kaurahiutaleet ja kaadoin vedenkeittimessä
kuumennetun veden päälle. Annoin hautua aikansa (kauppareissun ajan). Sitten
otin kulhosta hieman huoneenlämpöistä nestettä ja liuotin hiivan siihen.
Lisäsin sitten suolan ja grahamjauhot. Vehnäjauhoja kannattaa lisätä
vähitellen, koska turvonneet leseet ja hiutaleet ovat imeneet osuutensa. Öljyn
lisään siinä vaiheessa kun taikina on vielä melko löysää. Lisää jauhoja
vähitellen ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa. Anna nousta liian alla
huoneenlämmössä noin kaksinkertaiseksi.
Laita
uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele vuoka. Vaivaa taikina jauhotetun
leivinalustan päällä vuokaan sopivaksi pötköksi. Anna kohota vuoassa liinan
alla 20–30 minuuttia. Paista uunin alatasolla vähintään 30 minuuttia.