En
ole vielä kirjannut tähän blogiin äidiltä oppimaani ja siis aitoa, alkuperäistä
ja oikeaa käristyksen reseptiä, enkä paljasta sitä tälläkään kertaa.
Käristyksen ehdottoman kaverin eli pottuvoin ohjekin on vielä julkaisematta. Mutta
hyvän käristyksen tein kaupan mainoslehtisessä olleen ohjeen mukaelmalla.
Ostin
poron paistikäristystä pakasteena 400 gramman pakkauksen. Halusin kunnon lihaa,
enkä jänteitä täynnä olevaa purukumia (nimimerkki kerran pettynyt). Varmastikin
Uuden Seelannin paliskunnan saksanhirvestä voi saada aivan yhtä hyvää. Ohjeessa
käytettiin muutama siivu pekonia, mutten muistanut ostaa sitä.
4
annosta
400–500 g käristystä,
pakaste
1 sipuli
1 pullo tai tölkki (33
cl) alkoholitonta tummaa olutta
2 dl vettä
2 rkl
mustaherukkahyytelöä (jos on)
2 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 laakerinlehti
rypsiöljyä ruskistamiseen
Anna
lihan sulaa jonkin aikaa ennen ruskistamista. Olen oppinut ruskistamaan
käristysviipaleet hieman kohmeisina, joten perinteinen huoneenlämpöisen lihan
ruskistaminen ei tässä tapauksessa ole tarpeen.
Ruskista
lihaviipaleet muutamassa erässä ja siirrä kannelliseen (rauta)pataan. Ruskista
myös silputtu sipuli, ja lisää pataan lihojen joukkoon. Huuhtele pannu oluella
ja kaada olut pataan. Lisää myös mausteet ja vesi. Hauduta liedellä tai uunissa
175 asteessa vähintään puolitoista tuntia. Haudutin tällä kertaa käristyksen
uunissa, ja tulos oli erittäin hyvä.