torstai 27. joulukuuta 2018

Tähtianiksella maustettu tomaattikeitto


keittolautanen

Tämän ohjeen olen joskus ottanut talteen Kotivinkki-lehdestä, eikä tietenkään leikkeestä löydy minkäänlaisia päiväyksiä. Ilmeisesti kovin monen vuoden takaa ohje ei ole, koska keitto on jutun mukaan ollut ravintolapäivän hitti, ja ravintolapäivää alettiin viettää vasta muutama vuosi sitten (nythän se on jo tapahtumana kutistunut). Joka tapauksessa keiton olen hyväksi havainnut, ja teen sitä silloin tällöin. Alkuperäinen ohje on kymmenelle hengelle, eli tässä on pienempi versio.

Hyvä leipä tai tuoreet sämpylät ovat ehdoton kaveri tälle keitolle! Jugurttikastikkeen voi korvata ranskankermalla tai vaikkapa raejuustolla.

Kolme annosta
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 tl öljyä
1 tl sokeria
1 tähtianis
½ tl savustettua paprikajauhetta
1 tlk (à 500 g) tomaattimurskaa
1 tlk (à 500 g) paseerattua tomaattia
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
noin 3 dl vettä

Jugurttikastike
2 dl kreikkalaista jugurttia
1 rkl sitruunamehua
(2 rkl ruohosipulia tai persiljaa, jos on)

Kuullota sipulisilppu öljyssä pehmeäksi, lisää sitten valkosipulinkynsi silputtuna hetkeksi mukaan. Lisää loput ainekset ja anna kiehua hiljalleen kannen alla vähintään puoli tuntia.