Tälle
syksylle tuli tehtyä jo toinen erinomaisen hyvä spagettikurpitsaruoka.
(Edellisen ohje täällä) Oli vain niin hirveä nälkä, etten muistanut napata
kuvaa valmiista annoksesta.
Tämä
ei ole mitään pikaruokaa, mutta hyvää ja juustostaan huolimatta melko kevyt
ruoka. Ohjeen löysin muutama vuosi sitten talteen ottamastani Hesarin
lehtileikkeestä (1.10.2015). Ohje on ruokatoimittaja Sanna Kekäläisen ja
alkuperäiseltä nimeltään spagettikurpitsaa all’arrabbiatta.
Tein
yhdestä spagettikurpitsasta aterian kahdelle, eli yritin valita sopivankokoisen
kurpitsan. Reilu 700 grammaa oli ehkä hieman liian iso, mutta reippaasti söimme
kaikki. Täytettä jäi vähän yli, ja söin sen myöhemmin lämmityksenä bulgurin
kanssa. Täytteen määrää en pienentänyt, ja siksipä sitä jäikin yli. Lisäksi
laitoin täytteeseen belugalinssejä, joita myös jäi jonkin verran yli. Ohjeessa
vinkattiin valkoisista pavuista tai kikherneistä.
Jos
tekisin tätä neljälle, niin ostaisin kaksi pienehköä kurpitsaa, jotta jokainen saa oman
puolikkaansa. Tuore leipä ja/tai salaatti saattaisi sopia kaveriksi.
1 spagettikurpitsa
suolaa
mustapippuria
Kastike:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
1 tlk (400 g)
kirsikkatomaatteja
vähän chiliä (kuivattua
chiliä, silputtua chilipalkoa tai chilitahnaa)
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
päälle
125 g mozzarellaa
raastettuna
vajaa 100 g parmesaania
raastettuna
Lämmitä
uuni 175 asteeseen. Puolita kurpitsa ja laita puolikkaan leikkauspinta alaspäin
leivinpaperin päälle pellille. Paista noin 35 minuuttia.
Kuori
ja hienonna sipulit. Kuullota ensin sipulia öljyssä hetki ja lisää sitten
valkosipuli ja tuore chili, jos käytät sitä. Lisää tomaatit ja mausteet ja anna
kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
Anna
kurpitsojen jäähtyä hetkinen ja kaavi sisustaa kahdella haarukalla kulhoon.
Varo rikkomasta kuorta. Mausta rihmat suolalla ja pippurilla.
Lado
kuoriin kerroksittain kurpitsaa, tomaattikastiketta ja mozzarellajuustoa.
Ripottele päällimmäiseksi parmesaaniraastetta.
Paista
noin 20 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja sisus kuumentunut.