Tavallisesti
säilykepurkkien kanssa tulee touhuttua syksyisin marja-aikaan, mutta muodikkaan
satokausiajattelun myötä innostuin tekemään appelsiinimarmeladia nyt kun
sitrushedelmät ovat parhaimmillaan. Olen joskus aiemminkin tehnyt hyvää
appelsiinimarmeladia, mutta käyttämäni ohje on – jälleen kerran – kadoksissa.
Sovelsin vanhasta kunnon Otavan suuri
keittokirjasta löytyvää ohjetta siten, että käytin vain appelsiineja ja
sitruunoita ja että kuorin hedelmistä pois kuoren alla olevan valkoisen. En
käyttänyt ohjeen mukaisesti hedelmien siemeniä – niitä kun ei juuri ollut.
1 kg
(luomu)appelsiineja
1–2
(luomu)sitruunaa
noin 1,5–2 l
vettä
sokeria
Leikkaa
terävällä veitsellä hedelmien kuorista ohuita suikaleita ja leikkaa ne hyvin ohuiksi
viipaleiksi. Leikkaa hedelmistä kuoren alla oleva valkoinen osa kokonaan pois.
Leikkaa hedelmät noin neljään osaan, ja jos haluat, leikkaa vielä hedelmän
keskellä olevat kalvot ja keskiosa pois. Leikkaa sitten lohkot mahdollisimman
ohuiksi viipaleiksi. Ota hedelmistä valuvaa mehua mahdollisimman paljon
talteen. Punnitse sitten kuorisuikaleet, hedelmät ja mehu, ja lisää
kaksinkertainen määrä vettä. Jätä hedelmä-vesiseos jääkaappiin vähintään yön yli.
Seuraavana päivänä kaada seos isohkoon kattilaan ja keittele hiljakseen 1,5–2 tuntia,
kunnes kuoret ovat pehmenneet. Punnitse tai mittaa seos uudelleen, ja lisää
saman verran (litraa kohden kilo sokeria) sokeria. Keittele nyt hieman
reippaammin 20–30 minuuttia, kunnes seos alkaa hyytyä. Yksi testaustapa on
kastaa kuiva lusikka keitokseen ja kaataa marmeladi pois. Jos viimeiset pisarat
valuvat lusikasta hitaasti, jos ollenkaan, on marmeladi valmista. Purkita
kuumiin tölkkeihin ja sulje kannet heti. Anna jäähtyä huoneenlämmössä.
Valmistelen
säilykepurkit siten, että ensin tiskaan ne, ja sitten laitan kylmään uuniin
ritilälle suupuoli alaspäin. Marmeladin yms. kiehuessa nostan uunin lämpötilan
ensin 125 asteeseen ja kun uuni on lämmennyt, pudotan lämmön sataan. Jonkin
ajan kuluttua käännän lämmön pois. Purkit pysyvät uunissa kuumina pitkään.
Tiskatut kannet kokoan kulhoon, johon kaadan vedenkeittimellisen kiehuvaa
vettä. Keittiöpihdeillä nostelen kannet valumaan.