Pavlova
passionhedelmien ja appelsiinitahnan kera
Jokunen
vuosi sitten reissasimme Lontoossa hiihtolomaviikolla, sopivasti ennen
pääsiäistä jotta mukaan tarttui tuliaisiksi pääsiäisruokateemainen Delicious-ruokalehti (4/2011). Tein
sitten lehden ohjeella pavlovan appelsiinitahnan ja passionhedelmien kera.
Sitruuna- eli lemon curd -tahnaa löytyy Suomestakin lähes kaikista marketeista,
mutta orange curd- tai appelsiinitahnaan en ole törmännyt (en ole aktiivisesti etsinytkään). Netistä löytyi ohje
kotitekoiseen. Kuten aina pavlova, tämäkin on todella ihanaa ja sopii hyvin
pääsiäiseen makujensa ja väriensä puolesta.
6 – 8 annosta
6 kananmunan
valkuaista
250 g hienoa
sokeria
350 ml
vispikermaa
1 dl appelsiinitahnaa
1 limen mehu ja
kuori raastettuna
8
passionhedelmää
Laita
uuni kuumenemaan 120 asteeseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää
sitten sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Vatkaa vielä noin viisi minuuttia,
kunnes vaahto on tiivistä ja kiiltävää.
Piirrä
leivinpaperille halkaisijaltaan noin 26 cm ympyrä. Käännä paperi ja levitä
marenki leivinpaperille. Tee keskelle syvennys. Paista 2 tuntia, käännä sitten
virta uunista pois ja anna marengin jäähtyä uunin mukana.
Kaada
kerma kulhoon. Lisää appelsiinitahna, limemehu ja kolmen passionhedelmän sisus.
Vatkaa kevyeksi vaahdoksi. Levitä marenkilevyn päälle, lisää loput
passionhedelmien sisukset ja ripottele raastettua limen kuorta päälle. Tarjoile
heti.
Orange curd - appelsiinitahna
100 g
huoneenlämpöistä voita
3 munaa
2 appelsiinin
mehu
2 rkl raastettua
appelsiininkuorta
2 rkl limemehua
(1 ison limen mehu)
1 rkl raastettua
limenkuorta
n. 2 dl sokeria
Sekoita
kaikki ainekset mikronkestävässä kulhossa, vatkaa kevyeksi vaahdoksi. Kuumenna
mikrossa, sekoita minuutin välein, kunnes seos on niin sakeaa että se peittää
puisen lusikan (kauhan tms.) kuperan puolen. Tämän ei pitäisi kestää enempää
kuin 5 minuuttia, yleensä seos sakenee neljässä minuutissa. Ota pois
mikrouunista, peitä ja jäähdytä. Purkita puhtaisiin purkkeihin. Säilyy noin
kolme viikkoa.