Sitruunassa,
sipulissa, sahramissa ja jogurtissa marinoitu ja grillissä paistettu broileri
on tavallinen iranilainen linturuoka, ainakin mikäli uskomme Sabrina Ghayourin Persiana-keittokirjaa. Kirja tarjoaa yksinkertaistetun version,
jonka voi paistaa myös uunissa. Sen verran poikkesin kirjan ohjeesta, että
paistoin broilerit 230 asteessa enkä mahdollisimman kuumassa uunissa ja että
merisuolahiutaleiden sijaan käytin tavallista hienokiteistä merisuolaa ja
pienensin hieman annosta.
Hyvää
tuli, ja varmasti teen tätä kesällä grillillä. Tarjosin broilerit riisin,
tuoresalaatin ja kreikkalaisen jogurtin kanssa. Toisena päivänä pilkoin
ylijääneet palat pienemmiksi, kuumensin mikrossa ja asettelin tortillaletun
päälle, jolle olin ensi sivellyt kreikkalaista jogurttia, broilereiden päälle
vähän tuoresalaattia ja lisää jogurttia. Tortillan taittelin paketiksi ja
nautiskelin hyvällä ruokahalulla.
Netistä
löytyy ohjeelle myös muita muunnelmia. Esimerkiksi sitruunan tilalla voi
käyttää limeä, mausteeksi lisätä jauhettua mustapippuria (myllystä) ja sahramin
voi jättää pois.
Neljälle:
3 isoa sipulia
halkaistuina ja ohuiksi viipaleiksi leikattuina
3 sitruunan mehu
3 rkl
oliiviöljyä
1 tl jauhettua
kurkumaa
noin 300 g
kreikkalaista jogurttia
1 rkl suolaa
ripaus sahramin
säikeitä
3 rkl kiehuvaa
vettä
4 isoa broilerin
rintafilettä isohkoiksi paloiksi leikattuina
Sekoita
sipuliviipaleet, sitruunamehu, oliiviöljy, kurkuma, jogurtti ja suola isossa
kulhossa. Hiero sahrami huhmareessa, kaada päälle kiehuva vesi ja anna hautua
muutama minuutti. Lisää broilerit seokseen ja sekoita. Lisää sahramiliemi ja
sekoita uudelleen. Peitä kulho kelmulla ja anna marinoitua jääkaapissa
vähintään tunti, mielellään yön yli.
Laita
sitten uuni kuumenemaan noin 230 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla.
Nosta broilerit ja sipulit reikäkauhalla marinadista ja levitä ne uunipellille.
Paista noin 20–25 minuuttia.
Ghayour
Sabrina. Persiana. Suom. Jenna Yli-Knuuttila. Gummerus 2016. (Kirjastosta lainattu)