Italialainen
sitruunalikööri limoncello on ihana jälkiruokajuoma, johon pääsin tutustumaan
vasta aikuisiällä. Parhaimmillaan limoncello on tietenkin Italiassa nautittuna,
mutta hyvää se on kotonakin. Limoncellon tekeminen kotona on Italiassa
tavallista ja tapa on levinnyt muuallekin maailmaan. Pari vuotta sitten tein minäkin annoksen, mutta
mielestäni siitä tuli melko mautonta. Olisi tietenkin kannattanut ottaa ylös
tuolloin käyttämäni ohje niin voisin yrittää välttää samojen virheiden
tekemistä, mutta jälleen kerran ohje on ties missä, ei ainakaan tallessa. Nyt
kun sitrushedelmien satokausi on vielä meneillään, kokeilen hieman sovellettuna
Olle T. Celltonin ohjetta kirjasta Suolaa, sokeria & viinietikkaa:
10 luomusitruunaa
70 cl vodkaa
7,5 dl vettä
6 dl sokeria
Huuhtele
sitruunat, luomusitruunoita ei tarvitse sen kummemmin pestä. Kuori sitruunat
mahdollisimman ohuelti, kuoren valkoinen osa on kitkerää ja voi vaikuttaa
makuun ikävästi. Laita kuoret puhtaaseen lasitölkkiin ja kaada vodka päälle ja
sulje kansi. Anna maustua jääkaapissa (tästä on koulukuntaeroja: joko
huoneenlämmössä tai jääkaapissa) ainakin viikko (Celltonin ohjeessa vain 4
päivää), ravistele tölkkiä silloin tällöin. Kuumenna vesi ja lisää siihen
sokeri. Sekoittele, kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä. Kaada sokeriliemi
sitruunavodkan joukkoon ja anna maustua huoneenlämmössä muutama tunti. Siivilöi
juoma harsokankaan läpi puhtaisiin pulloihin. Säilytä jääkaapissa tai
pakastimessa. Anna vielä tekeytyä vähintään pari viikkoa, mieluummin joitakin
kuukausia.
Tavoitteena aito maku kotoisaan ympäristöön. |
Raportoin
sitten kesemmällä miten liköörin teko tällä ohjeella onnistui. Tein
kuorituista sitruunoista mehua kirjan ohjeen mukaan ja ainakin siitä tuli
todella hyvää.
Sitruunamehu
kuorituista sitruunoista:
Purista
kuorituista sitruunoista mehu ja siivilöi se. Mittaa mehu ja lisää saman verran
vettä ja grammoina yhtä paljon sokeria (esimerkiksi 2 desiä sitruunamehua, 2 dl
vettä ja 200 g sokeria) ja kuumenna kiehuvaksi. Mehun voi pakastaa pakastepulloissa
tai -rasioissa. Kellaria tai jääkaappisäilytystä varten mehu säilötään
puhdistettuihin ja kuumennettuihin tiiviisti suljettaviin lasipulloihin. Tarjottaessa
mehua voi laimentaa maun mukaan vedellä.
Limoncellon
ja mehun ohjeet kirjasta: Cellton, Olle T. Suolaa, sokeria & viinietikkaa.
Säilömisen taito. (Salt, socker & vinäger – Konsten att preservera). Suom.
Jenna Yli-Knuuttila. Metsäkustannus Oy 2015. 127 s. Kirjastosta.